Arhiva » Vesti » RTS 13.02.2018

Izabrani slogani za kampanju podsticanja rađanja

Ministarstvo kulture i informisanja i vladin Savet za populacionu politiku odabrali su na konkursu slogane za kampanju podsticanja rađanja u Srbiji i prvo mesto dele: "Ljubav i beba – prvo što nam treba!" i "Rađaj, ne odgađaj!"

RTS utorak, 13. februar 2018.
RTS: Izabrani slogani za kampanju podsticanja rađanja

Izabrano je šest slogana umesto planirana tri. Četiri su iz Beograda, jedan iz Pančeva i jedan iz Kuršumlije, objavilo je Ministarstvo kulture.

Prvo mesto dele slogani "Ljubav i beba – prvo što nam treba!" Dragutina Kruške (Beograd) i "Rađaj, ne odgađaj!" Brankice Mandić (Beograd), na drugom su "Mama – neću sama, tata – hoću brata" Vanje Milić (Kuršumlija) i "Dosta reči, nek zakmeči" Miloša Veljovića (Beograd).

Treće mesto dele slogani "Čuda se ne dešavaju. Čuda se rađaju" Marijane Aracki (Beograd) i "Nek se deca rađaju i lepe stvari događaju" Jelene Fatović Nikolić (Pančevo).

Za izabrane slogane predviđene su novčane nagrade u sledećim iznosima: prvo mesto 150.000 dinara, odnosno dva puta po 75.000 dinara, drugo mesto dva puta po 37.500 dinara i treće mesto dva puta po 25.000 dinara.

Na javni poziv pristigla su 1.002 predmeta u 948 pisama iz 104 grada Srbije.

Komisija je većinom glasova donela odluku da ne dodeli pojedinačne nagrade s obzirom da ni jedan od predloga ne zadovoljava potrebu da jedna poruka identifikuje složenost problema projektnog zadatka iz javnog poziva, već da proglasi po dva dobitnika za sva tri mesta.

U komisiji su bili ministarka bez portfelja zadužena za demografiju Slavica Đukić Dejanović, državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Aleksandar Gajović, šef kabineta ministarke Đukić Dejanović Nikola Jovanović, direktorka Međunarodna asocijacija za advertajzing Jelena Ivanović i osnivač Instituta za istoriju oglašavanja Vladimir Čeh, kao predsednik komisije.

Naglašeno afirmativne poruke

Na predlog Saveta za populacionu politiku Vlade Srbije, Ministarstvo kulture i informisanja je 4. decembra 2017. uputilo javni poziv za izradu slogana koji će biti korišćen u kampanji za promociju mera populacione politike sa ciljem podsticanja rađanja u Srbiji.

Komisija je u svojoj analizi prispelih radova konstatovala da se primećeni uslovni populizam u predlozima ogleda i u tonu i stilu prispelih poruka.

One su nadahnute, naglašeno afirmativne, zasnovane na domaćem poimanju porodice, zajednice, ljubavi, potomstva.

Kako je navedeno, primetni su i didaktičnost, poučnost i sentimentalnost.

"Retko su poruke bile tvrđe, oporije ili kompetitivne. Tu nema 'političke politike', ali ima shvatanja temeljne ugroženosti društva i imperativa promena razumevanja i ponašanja", navodi se u analizi.

Po oceni komisije ovakav stil i ton ne može biti obeležje planirane kampanje, budući da je ona ograničena vremenski, materijalno i medijski i da ima specifične ciljeve veće prodornosti i vidnog pokretanja.

Takođe navode da kampanja mora poštovati shvatanja i osećanja građana, njihov senzibilitet i način opštenja upravo na ove teme, gde se sa opšteg nivoa mora brzo i sigurno spustiti i zadržati na porodičnom i individualnom, a što umerenije na institucionalnom nivou, navedeno je u saopštenju.


Objavljeno na sajtu rts.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2019 Netmark d.o.o.