Arhiva » Vesti » RTS 13.02.2018

Ostavka holandskog ministra zbog laži o "velikoj Rusiji"

Holandski ministar spoljnih poslova Halbe Zejlstra podneo je ostavku dan nakon što je priznao da je lagao kada je 2016. godine izjavio da je prisustvovao sastanku na kojem je ruski predsednik Vladimir Putin rekao da ima detaljne planove za "veliku Rusiju".

RTS utorak, 13. februar 2018.
RTS: Ostavka holandskog ministra zbog laži o "velikoj Rusiji"

Kako je naveo u obrazloženju svoje odluke, njegov kredibilitet je time toliko narušen da je nemoguće da nastavi svoj posao, prenosi Rojters.

Premijer Holandije Mark Rute rekao je da izjave ministra spoljnih poslova o ruskom ekspanzionizmu oslikavaju stvarnu situaciju.

"Ukoliko pogledate šta je Rusija radila u poslednjih 10 do 15 godina, politika koju su vodili, morate reći da je usmerena na proširenje", rekao je Rute, prenosi Rojters.

Tokom predizborne kampanje pre dve godine, Zejlstra je rekao da je 2006. godine bio u Putinovoj dači kada je čuo kako lider Kremlja govori o planovima za "veliku Rusiju" koja bi, navodno, obuhvatila i neke ruske susede, međutim, u ponedeljak je priznao da nikada nije bio na sastanku s Putinom i da je za navodni Putinov komentar čuo "iz druge ruke".

Ranije danas, ruska ambasada u Holandiji odbacila je kao "primer lažne vesti" komentar holandskog ministra spoljnih poslova o navodnom agresivnom ruskom planu za stvaranje "velike Rusije".


Objavljeno na sajtu rts.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Šef holandske diplomatije podneo ostavku zbog laži

Radio 021 utorak, 13. februar 2018.

Nizozemski šef diplomacije podnio ostavku zbog laži

Slobodna Evropa utorak, 13. februar 2018.

Ostavka šefa holandske diplomatije, priznao da je lagao

Al Jazeera utorak, 13. februar 2018.

©2019 Netmark d.o.o.