Arhiva » Vesti » RTV 13.02.2018

Kim Džong Un poziva na dalje pomirenje sa Južnom Korejom

SEUL - Severnokorejski lider Kim Džong Un pozvao je na "dalje oživljavanje tople atmosfere pomirenja i dijaloga" sa Južnom Korejom, stvorene Zimskim olimpijskim igrama, i izdao "važne instrukcije" za to.

RTV utorak, 13. februar 2018.  |  Tanjug
RTV: Kim Džong Un poziva na dalje pomirenje sa Južnom Korejom

Uz to, Kim je zahvalio Južnoj Koreji što je dala "poseban prioritet" učešću Severne Koreje na ZOI, prenela je severnokorejska državna novinska agencija KCNA.

Kim Džong Un, čija su testiranja raketa i nuklearnih bombi izazvala međunarodne tenzije, pohvalio je Seul što je domaćin delegaciji njegove zemlje na igrama u Pjongčangu, navodi Bi-Bi-Si.

Iako se učešće Severne Koreje na ZOI smatra značajnim otopljavanjem odnosa između Seula i Pjongjanga, postoji zabrinutost da je to omogućilo Severnoj Koreji osvajanje "propagandne pobede", napominje se u tekstu.

Kimovu očiglednu "ofanzivu šarma" u Južnoj Koreji predvodila je njegova sestra Kim Jo Džong, ali treba imati u vidu da je Severna Koreja na udaru niza sankcija SAD, UN i EU zbog svojih oružanih programa, a uz to je i Japan izrazio skepsu kad je reč o pomenutoj "ofanzivi".

"Svestan sam da neki ljudi tvrde da bi Severnu Koreju trebalo da nagradimo jer se angažuje u dijalogu. Iskreno, mislim da je takvo viđenje suviše naivo. Verujem da Severna Koreja želi da kupi vreme kako bi nastavila sa svojim nuklearnim raketnim programom", upozorio je japanski ministar spoljnih poslova Taro Kono uoči otvaranja ZOI.

U međuvremenu, južnokorejski predsednik Mun Džae-in rekao je da su SAD otvorene za pregovore sa Pjongjangom.

Mun nije izneo više detalja s tim u vezi, ali se njegov komentar verovatno odnosio na izjavu koju je američki potpredsednik Majk Pens dao pri povratku u Vašington iz Seula, gde je prisustvovao svečanom otvaranju ZOI, ocenjuje Bi-Bi-Si.

"Ako želite da pregovarate, pregovaraćemo", rekao je tada Pens, ali je istovremeno istakao da će SAD nastaviti da vrše pritisak na Pjongjang, kako je preneo "Vašington post".

Kimova sestra je u subotu predala njegovo pismo predsedniku Munu, s pozivom da poseti Pjongjang, a ako se taj samit zaista dogodi, to će biti prvi sastanak korejskih lidera posle više od decenije, zaključuje Bi-Bi-Si.


Objavljeno na sajtu rtv.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Kim Džong Unova ofanziva šarma u Južnoj Koreji

Politika utorak, 13. februar 2018.

Kimova "ofanziva šarma"

Mondo utorak, 13. februar 2018.

Kim Džong Un: Važno podstaći klimu pomirenja i dijaloga

Večernje novosti utorak, 13. februar 2018.

Kim Džong Un spreman za pomirenje?

Vesti online utorak, 13. februar 2018.

©2019 Netmark d.o.o.