Arhiva » Vesti » RTV 13.02.2018

Suvi Do: Kamenovana ambulanta

PRIŠTINA - U Suvom Dolu, na Kosovu i Metohiji, noćas je kamenovana je zdravstvena ambulanta u Suvom Dolu, potvrdio je direktor Kliničko bolničkog centra u Severnoj Mitrovici Milan Ivanović.

RTV utorak, 13. februar 2018.  |  Tanjug
RTV: Suvi Do: Kamenovana ambulanta

On je za Kontakt Plus radio kazao da su razbijena stakla na prozorima i ulaznim vratima, koja su zatekli dežurni lekar i osoblje.

Ivanović je taj čin ocenio kao vandalski i dodao da bi ambulantu zbog sve češćih napada, ali i zbog opšte nesigurnosti tamošnjih Srba, trebalo obezbediti postavljanjem stalne policijske patrole.

Prema njegovim rečima, takvi napadi izazivaju strah jer mogu da se dese i tokom pregleda pacijenata, zbog čega pacijenti dolaze u manjem broju.

"Ovakvi napadi su u funkciji etničkog čišćenja Srba iz srpskog dela Suvog Dola, a bez adekvatne reakcije kosovskih institucija i međunarodne zajednice, pre svega Euleksa. Apelujemo na njih da se ovo bezbednosno pitanje reši i da izvršioci ovih incidenata i svakodnevnog nasilja nad Srbima konačno budu otkriveni i privedeni pravdi", rekao je Ivanović.

Regionalni šef operative Kosovske policije Željko Bojić rekao je da je u 08:51 slučaj prijavljen policiji, da je izvršen uviđaj, pri čemu je nalaz da su na ambulanti razbijeni prozori, kao i da je prosleđen nadležnom tužiocu u cilju dalje istrage.

To je treći put u poslednja tri meseca, da je kamenovana ambulanta u Suvom Dolu.

Napad na Suvi Do novi pokušaj zastrašivanja

Kancelarija za Kosovo i Metohiju najoštrije je danas osudila najnoviji napad na zdravstvenu ambulantu u naselju Suvi Do, za koji smatra da predstavlja zastrašivanje srpskog stanovništva u tom delu Kosovske Mitrovice.

Ambulanta je kamenovana više puta u poslednjih nekoliko meseci, što jasno ukazuje na motive napadača, navodi se u saopštenju Kancelarije za KIM.

"Opominjemo one koji u slepoj mržnji nasrću na sve što je srpsko da je običaj da se zdravstveni objekti ne napadaju ni u vreme ratnih sukoba, i da je dvostruka sramota i greh kada se to čini u miru", navodi se u saopštenju.

Kancelarija za KIM je najavila da će pomoći da se i ova šteta sanira, kao i prilikom izgradnje, renoviranja i opremanja desetina zdravstvenih objekata Republike Srbije na Kosovu i Metohiji od 2014. godine.

Vlada Srbije je u tom periodu izgradila i potpuno opremila bolnicu u selu Pasjane, Dom zdravlja u Goraždevcu, Studentsku polikliniku u Kosovskoj Mitrovici.

Renovirala je i opremila dvadeset ambulanti i domova zdravlja širom KIM, nabavila savremenu medicinsku opremu i sanitetska vozila, ojačala Zdravstveni centar u Kosovskoj Mitrovici koji je dobio status kliničko-bolničkog centra i učinila još mnogo toga za funkcionisanje našeg zdravstvenog sistema u pokrajini, koji će u budućnosti biti sve jači, prisutniji i na usluzi građanima na Kosovu i Metohiji, napominje se u saopštenju.


Objavljeno na sajtu rtv.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Kamenovana ambulanta u Suvom Dolu

RTS utorak, 13. februar 2018.

Suvi Do: Kamenovana zdravstvena ambulanta

Blic utorak, 13. februar 2018.

Još jedno kamenovanje: Stradala ambulanta na KiM

Mondo utorak, 13. februar 2018.

Opet kamenovan Dom zdravlja u Suvom Dolu

B92 utorak, 13. februar 2018.

Kamenovana ambulanta u Suvom Dolu kod Kosovske Mitrovice

Novi magazin utorak, 13. februar 2018.

Komentari


©2019 Netmark d.o.o.