Arhiva » Vesti » SEEbiz 13.02.2018

Wall Street porastao drugi dan zaredom

NEW YORK – Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi porasli drugi dan zaredom, nadoknadivši dio velikih gubitaka od prošloga tjedna kada su tržište uzdrmale naznake jačanja inflacije i rast prinosa na obveznice.

SEEbiz utorak, 13. februar 2018.  |  SEEbiz / H

Dow Jones porastao je 410 bodova ili 1,70 posto, na 24.601 bod, dok je S&P 500 ojačao 1,39 posto, na 2.656 bodova, a Nasdaq indeks 1,56 posto, na 6.981 bod.

Nakon jučerašnjeg skoka, S&P 500 indeks sada je u minusu 7,6 posto u odnosu na svoju rekordnu razinu dosegnutu 26. siječnja, dok je prošloga tjedna u jednom trenutku bio na gubitku 11,8 posto u odnosu na tu razinu.

Tržište se polagano stabilizira nakon što su prošloga tjedna naznake jačanja inflacije uplašile ulagače jer bi zbog toga američka središnja banka mogla ubrzati tempo povećanja kamata, što ne ide u prilog tržištima dionica.

Zbog mogućeg povećanja kamata Feda, prinosi na američke obveznice dosegnuli su prošloga tjedna najviše razine u četiri godine, a viši prinosi štete dionicama jer zbog toga rastu troškovi zaduživanja kompanija i jer bi dio investitora mogao povući dio sredstava iz dionica i kupiti obveznice.

No, tržište se polagano smiruje.

"Ulagači su vjerojatno promislili tijekom vikenda i zaključili da gospodarstvo i zarade kompanija rastu, pa stoga nema posebnog razloga za paniku i prodaju dionica. Vjerujem da su se zbog toga neki ulagači vratili na tržište", kaže John Carey, portfelj menadžer u fondu Amundi Pioneer Asset Management.

Jeff Schulze, investicijski strateg u tvrtki Clearbridge Investments, očekuje nastavak nestabilnosti jer se "vodi rat između kratkoročnog negativnog cjenovnog zamaha i dugoročno čvrstih fundamenata".

"Dugoročno dobri fundamenti odnijet će pobjedu, no očekujem da će nestabilnost također biti dio te jednadžbe", kaže Schulze.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer porasle, a najviše, 2,1 posto, u rudarskom sektoru.

Razlog je tomu, kažu analitičari, prijedlog proračuna za 2019. godinu predsjednika SAD-a Donald Trumpa, koji uključuje 200 milijardi dolara potrošnje na infrastrukturne projekte, 23 milijarde dolara za sigurnost na granicama, kao i 716 milijardi dolara za vojne programe.

Među najvećim dobitnicama jučer je bilo i nekoliko tehnoloških dionica, kao što je Appleaova koja je poskupila 4 posto, dok je cijena Amazon.coma porasla 3,5 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,19 posto, na 7.177 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,45 posto, na 12.282 boda, a pariški CAC 1,20 posto, na 5.140 bodova.


Objavljeno na sajtu rs.seebiz.eu »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Wall Street porastao drugi dan zaredom

Kamatica utorak, 13. februar 2018.

Drugi uzastopni rast na azijskim berzama

Gde investirati utorak, 13. februar 2018.

Wall Street porastao drugi dan zaredom

Gde investirati utorak, 13. februar 2018.

Drugi uzastopni rast na azijskim tržištima

SEEbiz utorak, 13. februar 2018.

Ključne reči

Wall Street Inflacija

©2019 Netmark d.o.o.