Arhiva » Vesti » Večernje novosti 13.02.2018

Tusk: Ojačati veze EU sa regionom i unutar regiona

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk najavio je jačanje veza između EU i Zapadnog Balkna kao i jačanje veza među samim zemljama regiona

Večernje novosti utorak, 13. februar 2018.  |  Tanjug

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk najavio je jačanje veza između EU i Zapadnog Balkna kao i jačanje veza među samim zemljama regiona.

Zapadni Balkan bio je jedna od tema u razgovorima Donalda Tuska sa austrijskim kacelarom Sebastijanom Kurcom u Beču.

"Razgovarali smo o samitu EU Zapadni Balkna koji će se u maju održati u Sofiji čiji cilj je jačanje veza, kako sa regionom tako i unutar regiona. To se odnosi na više investicija u transportnu infrastrukturu, jačanje razmene u obrazovanju i kulturi kako bi komunikacija među građanima bila lakša i brža", poručio je Donald Tusk posle sastanka sa austrijskim kancelarom.

PROČITAJTE JOŠ: Put do EU kao na Himalaje

Predsednik Evropskog saveta razgovarao je u Beču sa austrijskim kancelarom o predstojećem samitu lidera EU na kojem će u prvom planu biti naredni višegodišnji EU budžet koji će biti zasnovan na prioritetima EU u sledećoj dekadi.

Tusk je najavio da će pored bezbednosti i odbrane, digitalnih tehnologija i obrazovanja, među prioritetima EU u sledećoj dekadi biti i zaustavljanje ilegalne migracije u EU, u čemu predsedsednik Evropskog saveta vidi i značajnu ulogu zemalja Zapadnog Balkna.

Prema njegovim rečima "Samit ( EU Zapadni Balkan u Sofiji) biće značajan i za jačanje saradnje u oblastima od zajedničkog interesa, uključujući bezbednost i migracije, jer kako je rekao, učešće Zapadnig Balkana, "kao vekovnog čuvara evropski granica u zaustavaljanju migrantskog talasa u Evropu 2015. godine bilo je značajno".


Objavljeno na sajtu novosti.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari

Ključne reči

Balkan Beč EU

©2019 Netmark d.o.o.