Arhiva » Vesti » B92 14.02.2018

Buru prekida Kurc: Austrija priznala Kosovo i to je to

B92 sreda, 14. februar 2018.  |  Â Tanjug
B92: Buru prekida Kurc: Austrija priznala Kosovo i to je to

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc je, pred današnju sednicu vlade, rekao da je Austrija prijatelj i da podržava Zapadni Balkan i da se trudi da dâ doprinos normalizaciji odnosa Beograda i Prištne.

Na pitanje da li je Štraheovo opredeljenje da podrži jednu stranu oslabilo posredničku poziciju Austrije, umesto Kurca odgovorio je sam Štrahe, koji je negirao tu tvrdnju i naglasio da ima razumevanje za obe strane, ali je istovremeno konstatovao da se, kada govori o realnom stanju, uvek suočava sa optužbama da je jednostran.

"Srpsko viđenje je drugačije od onog Kosova. Takođe i pet država EU nije priznalo Kosovo" podsetio je on i dodao da problem nažalost nije održivo rešen. Kurc je takođe ocenio da ne vidi da je Štraheova izjava nanela bilo kakvu štetu, te istakao da ima odlične kontakte kako sa Srbijom, tako i sa Kosovom.

„Austrija je pre dugo vremena priznala Kosovo i taj stav se ni u budućnosti neće promeniti“, zaključio je Kurc.

S druge strane, opoziciona stranka Neos zatražila je danas sednicu spoljnopolitičkog saveta zbog “višestrukih spoljnopolitičkih ispada” vicekancelara Hajnc-Kristijana Štrahea.

Takozvani "Savet austrijske integracione i spoljne politike" važi za ekvivalent nacionalnog saveta bezbednosti i nalazi se pri Ministarstvu spoljnih poslova, a njegovi članovi su šefica diplomatije, predstavnici kancelara, vicekancelara, Ministarstva odbrane, kao i predstavnici parlamentarnih partija, Konferencije predsednika pokrajina.

Ministarka spoljnih poslova Karin Knajsel treba da izađe pred poslanike i objasni koje su smernice austrijske spoljne politike i ko sve od članova vlade može da vodi spoljnu politiku, navodi se u zahtevu Neosa.

Za sazivanje sednice Saveta neophodan je zahtev dva člana, a Neos je s tim u vezi dovoljno zastupljen u ovom telu. Ta opoziciona stranka smatra da Austrija u EU ovim ispadima Štrahea gubi verodostojnost kao spoljnopolitički partner u EU.

I bivši austrijski kancelar, lider Socijaldemokratske partije Kristijan Kern, osudio je izjave Štrahea vezane za Kosovo ističući da on „doliva ulje na vatru“. „Tada kada smo prizali Kosovo imali smo konflikte na ulicama Austrije među mladima sa Kosova i iz Srbije“, objasnio je Kern. Takođe i po pitanju RS je, kako dodaje, Štrahe već delovao mimo evropskog konsenzusa.

„To je pravi bezbednosni rizik po Austriju“, upozorava Kern podsećajući da je više stotina plavih šlemova iz Austrije stacionirano na Kosovu i u Bosni i Hercegovini, koji bi bili prvi koji bi se suočili sa problemima.


Objavljeno na sajtu b92.net »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari

Ključne reči

Austrija Balkan Kosovo Beč

©2019 Netmark d.o.o.