Arhiva » Vesti » Dnevnik 14.02.2018

Mihajlović: Slogani o rađanju promašili temu, vređaju žene

BEOGRAD: Potpredsednica vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović smatra da su članovi komisije Ministarstva kulture i informisanja koji su birali slogane za akciju podsticanja rađanja promašili temu, navodi se u saopštenju potpredsednice vlade.

Dnevnik sreda, 14. februar 2018.  |  Tanjug

Mihajlović je navela da većina izabranih slogana stavlja obavezu i imperativ ženama da rađaju što, uverena je ona, može samo da izazove kontraefekat.

Nekoliko puta sam upozoravala da niko nema pravo da naređuje ženama da rađaju, niti da krivi žene za stopu nataliteta i da ih doživljava kao nekakve mašine za rađanje, kazala je Mihajlović koja je i članica Komisije za populacionu politiku Vlade Srbije.

Prema njemim rečima, izbor slogana “Dosta reči, nek zakmeči“ ili “Rađaj, ne odgađaj“ su uvredljivi za žene, javno ih sramote i pokazuju veliko nerazumevanje uloge žena u Srbiji i populacionoj politici, ali i razloga zbog kojih u Srbiji treba da se rađa više dece.

Mihajlović naglašava da bi cilj svake akcije povećanja nataliteta trebalo da bude da građanima probudi svest zašto je važno da nas bude što više, zašto je dobro da svako dete ima brata ili sestru i zašto je dobro imati porodicu sa više dece.

Osim konkretnih podsticaja, rađanje dece isprepletano je i sa uslovima u našem zdrastvu, obrazovanju, medijima, ali s kulturnim životom naše zemlje. Zato mislim da komisija koja je izabrala ove slogane nije dovoljno sagledala čitavu sliku o problemu nataliteta u Srbiji, rekla je Mihajlović.


Objavljeno na sajtu dnevnik.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2019 Netmark d.o.o.