Arhiva » Vesti » Noizz 14.02.2018

Kinezi predstavili leteći taksi

Tehnološka kompanija "EHang Inc." predstavila je prvi dron na svetu sposoban da prevozi putnike. Leteći taksi "EHang 184" doživeo je debi u gradu Gvangžuu na jugu Kine, prenosi „Juronjuz“.

Noizz sreda, 14. februar 2018.  |  Noizz.rs

Bespilotnim taksijem upravlja automatski sistem za letenje, tako da putnici ne moraju da znaju da upravljaju ovom letelicom. Međutim, putnici koji imaju iskustva sa pilotiranjem mogu da lete koristeći i ručne komande.

„Nijedno od tradicionalnih letećih vozila ne može postići cilj potpuno samostalnog leta, tako da su i dalje daleko od običnih ljudi. Ali naš uspešan let danas pokazuje da su prizori koje smo videli samo u naučno fantastičnim filmovima sada vrlo blizu običnim ljudima“, rekao je direktor kineske kompanije Hu Huazhi.

Taksi-dron ispitalo je više od 150 inženjera, koji su obavili hiljade sati probnog leta, uključujući test vertikalnog uspinjanja, test s teretom do 230 kilograma i test visoke brzine do 130 kilometara na sat, dok je test sa ljudskim putnicima posljednji u nizu.

Dron je jednosed i može da prenese jednog putnika težine do 100 kilograma u letu dugom 23 minuta, saopštila je kompanija.

„Dron može da pomogne ljudima da izbegnu saobraćajnu gužvu na zemlji, ali i za druge svrhe, uvek možemo da zamislimo hitno spasavanje ili možemo prevesti pacijente u bolnicu, ili ga možemo koristiti za turizam“, rekao je Derik Ksiong suosnivač "EHang Inc."


Objavljeno na sajtu noizz.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Kinezi predstavili leteći taksi

RTV sreda, 14. februar 2018.

Kinezi predstavili leteći taksi

B92 sreda, 14. februar 2018.

Video: Kinezi predstavili leteći taksi

Al Jazeera sreda, 14. februar 2018.

Kinezi predstavili leteći taksi

RTS sreda, 14. februar 2018.

Ključne reči

Dron Kina

©2019 Netmark d.o.o.