Arhiva » Vesti » Novi magazin 14.02.2018

Brnabić: Ažuriranjem adresnog registra uvodi se red u državu

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da više od tri miliona građana Srbije nema validnu adresu i navela da će država izdvojiti pet miliona evra da sva naselja u Srbiji dobiju tablice s nazivima ulica i kućnim brojevima.

Novi magazin sreda, 14. februar 2018.  |  Beta

Ona je posle razgovora s novozaposlenim geodetama iz Republičkog geodetskog zavoda u Srpsko-korejskom informatičko pristupnom centru, koji rade na izradi elaborata ulica i kućnih brojeva u okviru projekta ažuriranja adresnog registra, rekla da oko 2,7 miliona građana Srbije nema ulicu koja ima naziv.

"Ažuriranje adresnog registra je još jedan od velikih koraka u pravcu uvođenja reda u državi i modernizaciji državne uprave u Srbiji, kako bi i građanima i privredi bile omogućene efikasne i lako dostupne usluge koje pruža država", rekla je Brnabić.

Ona je rekla da će kada bude završen projekat, Srbija dobiti adresni registar koji je uvek ažuriran i koji će koristiti svi relevantni organi. To znači, kako je precizirala, da građani kada promene adresu neće morati da idu od jednog do drugog organa.

"Bez ovoga mi ne možemo da budemo servis naših građana", rekla je Brnabić.

Ona je navela da je pilot projekat već sproveden u Loznici koja je dala 677 novih imena ulica na osnovu elaborata koje je uradio Republički geodetski zavod.

Posle uspešne realizacije pilot projekta u Loznici i zapošljavanjem 30 novih eksperata, zvanično je počela realizacija projekta ažuriranja adresnog registra u celoj Srbiji.

Brnabić je rekla da je rok do kraja godine da se završe elaborati za sve lokalne samouprave, a da očekuje da će ceo posao biti završen sredinom naredne godine.

Adresni registar sadrži podatke o nazivima ulica i kućnim brojevima i jedan je od ključnih državnih registara. Za njegovo održavanje nadležan je Repulički geodetski zavod.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić i direktor Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković potpisali su danas sporazum o saradnji te dve institucije, kako bi prostorije i oprema Srpsko-korejskog centra bile ustupljene geodetama koji će raditi na unapređenju adresnog registra.

Otvoreni smo za primedbe i sugestije na ustavne amandmane

Premijeka je kazala da se ozbiljno shvataju sve kritike i sugestije na predložene izmene Ustava Srbije u oblasti pravosuđa.

"Važno je da na kraju dođemo do toga da imamo potpuno odgovorno sudstvo, koji radi potpuno transparetno", rekla je Brnabić na pitanje novinara kako komentriše kritike stručne javnosti na predložena rešenja za izmenu Ustava koje je predložilo Ministarstvo pravde.

Ona je rekla da se sve kritike i sugestije uzimaju ozbiljno i da za to služi još jedan krug javne rasprave.

"Stalo nam je da dođemo do najboljeg mogućeg predloga izmena Ustava, koji će ići Venecijanskoj komisjii. Onda je na njima da nam daju dodatne preporuke i ima još vremena do konačnog nacrta", rekla je Brnabić.

Ona je rekla da će biti prisutna na okruglom stolu na javnoj raspravi u Beogradu, da bi dala značaj toj temi i da bi lično čula sugestije.

Slogani ne mogu da podstaknu natalitet

Premijerka Brnabić ocenila je danas da slogani ne mogu da podstaknu povećanje nataliteta u Srbiji i da je važno na koji način država u praksi pomaže trudnicama i majkama.

"Razgovaraćemo još o tome. Uzimamo ozbiljno kritike građana i verujem da je ovo samo radni naziv i jedan korak ka pronalaženju pravog slogana za nacionalnu kampanju", rekla je Brnabić novinarima.

Ona je rekla da ne može da kaže da su slogani u njenom stilu i da je važno šta država radi u praksi.

"Razumela sam građane koji kažu da to nije najvažnije. Ja bih volela da imamo drugačiju kampanju i slogane i verujem da ćemo doći do konsenzusa", navela je Brnabić.

Ona je rekla da je važnije da država bude ažurna u isplati dodataka i da trudnice ne moraju da nose mnogo papira do šaltere.

"Moramo da posvećujemo mnogo više pažnje kompanijama u privatnom i državnom sektoru, u smislu kako uskladiti roditeljstvo i posao. To je naš posao, ja bih se više fokusirala na to", navela je premijerka.

Na pitanje novinara da li misli da slogani mogu da podstaknu povećanje nataliteta, ona je rekla "apsolutno ne".

Ministarstvo kulture i informisanja juče je saopštilo daje izabralo šest najboljih slogana za kampanju promocije mera populacione politike. Prvo mesto dele slogani "Ljubav i beba, prvo što nam treba" i "Rađaj, ne odgađaj", a drugo mesto "Mama - neću sama, tata - hoću brata" i "Dosta reči, nek zakmeči".

Na trećem mestu su slogani "Čuda se ne dešavaju, čuda se rađaju" i "Nek se deca rađaju i lepe stvari događaju".

Posle kritika izabranih slogana Ministarstvo kulture i informisanja danas je saopštilo da je opravdan deo kritike kao i da je izbor slogana za tu bitnu društvenu temu veoma delikatna stvar.

U saopštenju se navodi da Ministarstvo ohrabruje Savet za populacionu politiku i Komisiju da nastave da rade na iznalaženju najkvalitetnijeg rešenja za tu važnu temu, kao i da postoje i prostor i razlozi da se nastavi rad na aktivnostima vezanih za rešavanje problema nataliteta u Srbiji.

Slogane je kritikovala potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović, kao i Liberalno demokratska partija.


Objavljeno na sajtu novimagazin.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari

Ključne reči

Ana Brnabić

©2019 Netmark d.o.o.