Arhiva » Vesti » Press 14.02.2018

Mihajlović: Slogani o rađanju dece su uvredljivi za žene, one nisu mašine za rađanje!

Press sreda, 14. februar 2018.

Foto:Blic.rs

„Većina izabranih slogana u ovoj akciji jednostavno stavlja obavezu ženama, tačnije imperativ da rađaju decu što, uverena sam, može samo da izazove kontraefekat. Nekoliko puta sam upozoravala da niko nema pravo da naređuje ženama da rađaju, niti da krivi žene za stopu nataliteta i da ih doživljava kao nekakve mašine za rađanje”, kaže Mihajlovićeva, koja je i članica Vladine komisije za populacionu politiku, saopšteno je iz kabineta ministarke Mihajlović.

Prema njemim rečima, izbor slogana „Dosta reči, nek zakmeči“ ili „Rađaj, ne odgađaj“ su uvredljivi za žene, javno ih sramote i pokazuju veliko nerazumevanje uloge žena u Srbiji i populacionoj politici, ali i razloga zbog kojih u Srbiji treba da se rađa više dece.

„Svaka akcija na temu povećanja nataliteta za cilj treba da ima da se građanima probudi svest zašto je važno da nas bude što više, zašto je dobro da svako dete ima brata ili sestru, zašto je dobro imati porodicu sa više dece. Osim konkretnih podsticaja rađanje dece isprepletano je i sa uslovima u našem zdrastvu, obrazovanju, medijima, ali sa kulturnim životom naše zemlje. Zato mislim da komisija koja je izabrala ove slogane nije dovoljno sagledala čitavu sliku o problem nataliteta u Srbiji”, smatra Mihajlovićev, saopšteno je.

Izvor: blic.rs


Objavljeno na sajtu pressonline.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2019 Netmark d.o.o.