Arhiva » Vesti » RTS 14.02.2018

Kurc: Austrija je priznala Kosovo i taj stav neće menjati

RTS sreda, 14. februar 2018.
RTS: Kurc: Austrija je priznala Kosovo i taj stav neće menjati

Sebastijan Kurc je, pred sednicu Vlade, povodom bure koja se digla zbog izjave vicekancelara Hajnc Kristijana Štrahea Politici da je Kosovo deo Srbije, naglasio da je Austrija prijatelj i da podržava Zapadni Balkan i da se trudi da dâ doprinos normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Na pitanje da li je Štraheovo opredeljenje da podrži jednu stranu oslabilo posredničku poziciju Austrije, umesto Kurca odgovorio je sam Štrahe, koji je negirao tu tvrdnju.

On je naglasio da ima razumevanje za obe strane, ali je istovremeno konstatovao da se, kada govori o realnom stanju, uvek suočava sa optužbama da je jednostran.

"Srpsko viđenje je drugačije od viđenja Kosova. Takođe i pet država EU nije priznalo Kosovo", podsetio je Štrahe i dodao da problem, nažalost, nije održivo rešen.

Kurc je takođe ocenio da ne vidi da je Štraheova izjava nanela bilo kakvu štetu, te istakao da ima odlične kontakte kako sa Srbijom, tako i sa Kosovom.

Cilj austrijskog predsedavanja EU, u drugoj polovini ove godine, biće da se na najbolji mogući način podrže države Zapadnog Balkana na putu u Uniju.

"Austrija je pre dugo vremena priznala Kosovo i taj stav se i u budućnosti neće menjati", zaključio je Kurc.


Objavljeno na sajtu rts.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari

Ključne reči

Priština Austrija Balkan Kosovo

©2019 Netmark d.o.o.