Arhiva » Vesti » Večernje novosti 14.02.2018

Suđenje Šariću bez novog početka, nastavljeno izvođenje dokaza

Suđenje Darku Šariću i još 17 optuženih za pranje para u Srbiji nastavljeno je u Specijalnom sudu u Beogradu

Večernje novosti sreda, 14. februar 2018.  |  Tanjug

BEOGRAD - Suđenje Darku Šariću i još 17 optuženih za pranje para u Srbiji nastavljeno je danas u Specijalnom sudu u Beogradu, uz saglasnost tužilaštva, optuženih i njihovih branilaca da se zbog novog člana sudskog veća već izvedeni dokazi i ispitani svedoci ne saslušavaju ponovo, kako se postupak ne bi odugovlačio.

Zbog toga su nakon uvodnih izlaganja i iznošenja odbrane optuženih, ranije izvedeni dokazi pročitani i dokazni postupak je nastavljen tamo gde je i zastao pred prethodnim sastavom sudskog veća.

U saopštenju suda se precizira da je sudsko veće rukovodeći se pre svega interesima stranaka u postupku i sprečavajući odugovlačenje postupka, po pribavljenoj saglasnosti, izvršilo uvid u sve zapisnike o ispitivanju oko 200 svedoka i u sve pisane dokaze, nakon čega je nastavilo sa izvođenjem novih dokaza.

Na isti način predsednik veća je postupio i 2012. i 2016. godine, kada je, takođe, došlo do izmene člana sudskog veća, podseća sud.

Takođe, ističe se da dokazni postupak u ovom predmetu nije otpočeo iznova, kako su tendenciozno preneli pojedini mediji.

Do promene člana sudskog veća došlo je usled isteka šestogodišnjeg mandata u Posebnom odeljenju Višeg suda ranijem članu veća, pa je Godišnjim rasporedom njegovo mesto raspoređen drugi sudija.

Naredno suđenje zakazano je za 12, 13. i 14. mart.

Prema navodima optužnice za pranje para, novac od prodaje kokaina koji je nabavljan u zemljama Južne Amerike, preko ofšor kompanija, prebacivan je u Srbiju i uplaćivan na račune domaćih preduzeća i pojedinih banaka.

Ova sredstva korišćena su za privatizaciju društvenih preduzeća, ali i kupovinu nekretnina i zemljišta.

Novac je između ostalog ulagan i u novosadski "Putnik", "Mitrosrem" iz Sremske Mitrovice, "Palić" iz Subotice, brojne nekretnine na Zlatiboru.

Optuženi se međutim brane da su investirali u preduzeća i zemljišta, ali da je reč o legalno zarađenom novcu.

Šariću je negirao je sve optužbe za pranje para u Srbiji. On se nakon višegodišnjeg bekstva, 18. marta 2014. godine predao srpskim vlastima, nakon čega je uhapšen i od tada se nalazi u pritvoru.

U toku mu je ponovljeno suđenje za šverc kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu, pošto je prvostepena presuda kojom je bio osuđen na 20 godina zatvora, ukinuta.


Objavljeno na sajtu novosti.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2019 Netmark d.o.o.