Izvor: B92/Kultura arhiva vesti 03.03.2018

Danski "Šarmer" najbolji film Glavnog programa Festa

B92 03.03.2018
"Beogradski pobednik" za najbolji film u Glavnom takmičarskom programu 46. Festa pripao je danskom ostvarenju "Šarmer" u režiji Milada Alamia uz obrazloženje žirija da je reč o filmu koji je "kroz uverljivu priču i kroz složen glavni lik… »

Znate li ko je bio prvi producent na Balkanu i producirao prvi srpski film?

B92 03.03.2018
Na ovogodišnjem Festu predstavljen je dokumentarac "Botorići" Srđana Kneževića o prvom filmskom producentu na Balkanu, Svetozaru Botoriću, koji je producirao više od 20 dokumentarnih i dva igrana filma, a najpoznatiji od njih je "Život i dela… »

Proglašen najgori film godine: "Holivudski reciklirani otpad"

B92 03.03.2018
Film "Emoji Movie", animirana komedija u 3D formatu, osvojio je satiričnu Zlatnu malinu kao najgori film godine, saopštila je danas fondacija Zlatna malina koja tradicionalno dodeljuje nagrade za najgora ostvarenja dan pre svečane dodele Oskara, javila… »

Pozvao fanove na binu, pa ih ispsovao: "Odj**i! Sve ste uništili"

B92 03.03.2018
Popularni muzičar Elton Džon napravio je scenu na koncertu u Las Vegasu u četvrtak uveče. Pevač je pozvao grupu fanova na binu, koji su ga toliko dodirivali dok je svirao klavir, da se iznervirao i otišao. "Odj**i!!", uporno je dovikivao jednom… »

Da Vinčijeva "Mona Liza" uskoro deo putujuće izložbe?

B92 03.03.2018
Remek-delo slavnog Leonarda da Vinčija "Mona Liza", koja je proteklih gotovo 500 godina u stalnoj postavci pariskoga Luvra, uskoro bi mogla da se zagonetno smeši i posetiocima muzeja drugih francuskih gradova u sklopu neuobičajene turneje, rekla je… »

Šta je potrebno za dobru seriju koja priča o istoriji?

B92 03.03.2018
Svaka nacija koja drži do svoje prošlosti stvorila je na malom ili velikom ekranu uspešno ekranizovane teme iz nacionalne istorije. Pitali smo stručnjake šta je neophodno da televizijske serije ili filmovi ostanu upamćeni po umetničkim vrednostima… »

Karenu Šahnazarovu uručen Zlatni pečat Kinoteke

B92 03.03.2018
Direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić uručio je danas ruskom reditelju Karenu Šahnazarovu najviše priznanje te institucije - Zlatni pečat. Pantelić je izrazio zadovoljstvo što ima priliku da u Kinoteci ugosti velikog umetnika, koji je… »

Šahnazarov: Za 30 godina može biti dobar film o raspadu SSSR

B92 03.03.2018
Ruski reditelj, scenarista i producent Karen Šahnazarov, dobitnik “Beogradskog pobednika” za dosadašnje stvaralaštvo i Zlatnog pečata Jugoslovenske kinoteke, istakao je danas da ga mnogo toga vezuje za Srbiju, da je Fest veliki događaj za… »

Marasović: Ovaj region ima da ponudi više od ratnih tema

B92 03.03.2018
Na 46. Festu, koji se sutra završava, svetsku premijeru je imao film "Comic Sans" hrvatskog reditelja Nevia Marasovića, za koji je već dobio nagradu kritičara "Nebojša Đukelić" za najbolji film iz regiona. "Nikad mi se do sada nije desilo da… »

Ruzovicki: Verovao sam da ću dobiti Oskara

B92 03.03.2018
Austrijski reditelj, oskarovac Štefan Ruzovicki govorio je danas u beogradskom Sava centru o iskustvima sa holivudskim zvezdama, procesu koji dovodi do trijumfa na dodeli Oskara, nacizmu kao porodičnom i istorijskom nasleđu... Austrijski sineista… »