Arhiva » Vesti » RTS 13.03.2018

Uspostavljena avio-linija Beograd–Teheran

Nakon gotovo tri decenije, ponovo je uspostavljena direktna avio-linija između Beograda i Teherana, a karte za letove na toj relaciji prodate su do juna. Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić istakao je tim povodom da je to najbolji pokazatelj da se Srbija sprema za dolazak iranskih turista.

RTS utorak, 13. mart 2018.
RTS: Uspostavljena avio-linija Beograd–Teheran

Prema rečima ministra Ljajića, turisti iz te zemlje su samo u januaru ove godine ostvarili 2.305 noćenja u Srbiji.

Ministar veruje da će se broj putnika na toj relaciji povećavati iz meseca u mesec. Operater na ovoj liniji će biti "Iran er", ali osim letova ove avio-kompanije na ovoj liniji biće prisutni i letovi konkurentskih avio-kompanija, tako da će se broj iranskih turista sasvim sigurno samo povećavati.

"Verujemo da će bezvizni režim i direktna avio-linija omogućiti lakšu komunikaciju poslovnih ljudi Srbije i Irana, a želimo da Beograd bude centralno mesto za iranske poslovne ljude i investicije", dodao je Ljajić na konferenciji za novinare.

Ministar je ubeđen da će ekonomska, privredna i trgovinska saradnja između dve zemlje biti na daleko većem nivou, posebno kada se govori o obimu robne razmene i iranskim investicijama u Srbiji.

"Mi smo inače u prošloj godini sprovodili čitav niz promotivnih aktivnosti turističkih potencijala Srbije u Iranu, a zajedno sa Slovenijom nastupali smo u aprilu prošle godine u Teheranu, predstavljajući zajedničku turističku ponudu Slovenije i Srbije. Ove godine Iran je za nas jedno od osam prioritetnih tržišta kada govorimo o promotivnim aktivnostima tokom 2018. godine", rekao je Ljajić.

Prema rečima ambasadora Irana Hoseina Mole Abdolahija, uspostavljanje direktne avio-linije je drugo važno dostignuće u saradnji dve zemlje nakon uspostavljanja bezviznog režima, a sve u cilju olakšanja međusobne komunikacije, kao i razvoja saradnje u oblastima turizma, trgovine, kulture, nauke i obrazovanja.

"Ova linija je plod ozbiljnog truda i iskrene saradnje, kooperacije svih zvaničnika i relevantnih institucija u Teheranu i Beogradu. Naši odnosi svakog dana se sve više razvijaju. Tokom proteklih šest meseci, skoro 7.000 iranskih turista posetilo je Srbiju i to je neviđena brojka u istorijatu naših odnosa", rekao je ambasador.

Ta brojka, naveo je ambasador, povećavaće se tokom iranskih novogodišnjih praznika i dok traje sezona godišnjih odmora.

Prema njegovim rečima, sve ovo govori o dubokom interesovanju naroda dve zemlje da imaju prijateljske i proaktivne odnose, rekao je iranski diplomata.

Ambasador je pozvao sve dobre ljude u Srbiji da posete njegovu zemlju, koja je, kako je istakao, kolevka civilizacije, sa enormnim brojem turističkih atrakcija od kulturnog i istorijskog značaja.

Pomoćnik direktora za operativne poslove kompanije "Iran er" Abas Ahmadijan Mogadam rekao je da je ta linija samo početak i da se nada da će se unaprediti saradnja i proširiti letovi i na druge iranske gradove.


Objavljeno na sajtu rts.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.