Arhiva » Vesti » B92 20.03.2018

Ruski bajkeri stižu, misiju ne prekidaju

Beograd -- Motociklistička misija "Ruski Balkan" neće biti obustavljena iako su vlasti u Sarajevu zabranili ulaz vođi "Noćnih vukova", piše "Politika".

B92 utorak, 20. mart 2018.  |  Â Tanjug
B92: Ruski bajkeri stižu, misiju ne prekidaju

List podseća da su vlasti u BiH zabranile ulazak u zemlju vođi ruskih bajkera Aleksandru Zaldostanovu zvanom Hirurg, ali i šefu srpskog ogranka Saši Saviću, proglašavajući ih osobama opasnim po bezbednost BiH.

Kako prenosi list "Politika", iz Moskve su u ponedeljak u Beograd doputovala dvojica pripadnika "Noćnih vukova" u pratnji sveštenika Ruske pravoslavne crkve, a očekuje se dolazak brojnih članova ove bajkerske grupe iz Poljske, Slovačke, Češke, Bugarske i Makedonije.

Motociklistička misija trebalo bi da traje do 28. marta, a izazvala je oprečne reakcije u regionu, pre svega zbog vođe ove bajkerske grupe Aleksandra Zaldostanova, koji važi za dobrog prijatelja ruskog predsednika Vladimira Putina i koga su vlasti u Sarajevu i ambasada SAD proglasile "faktorom destabilizacije u Bosni i regionu".

Šef srpske ekspoziture "Noćnih vukova" Saša Savić izjavio je za list da neće pokušavati da uđe u Republiku Srpsku, ali da će ostali članovi bajkerske grupe učestvovati u motociklističkoj turneji. On je najavio i da će tužiti vlasti u Sarajevu i ministra bezbednosti Dragana Mektića jer ne želi da neko kalja njegov ugled i ugrožava bezbednost njegove porodice.

"Tražiću i odgovor zašto sam opasan za nacionalnu bezbednost BiH. Branim svoj ugled, ugled 'Noćnih vukova' i Hirurga", rekao je Savić. On je dodao i da nikada nije pozivao na rat, već na slogu i jedinstvo.

"Šta da kažemo za predsednika Čečenije Ramzana Kadirova koji je takođe član 'Noćnih vukova'? Čečeni koji su ratovali sa Rusima, sada zajedno grade mir i modernu Rusiju. Zašto se Bošnjaci ne ugledaju na njih. To je primer kako Srbi i Bošnjaci mogu zajedno da grade mir. Neko nam je zasejao seme zla i zajedno treba da se borimo protiv toga", rekao je Savić za "Politiku".


Objavljeno na sajtu b92.net »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari

Ključne reči

Sarajevo Poljska Moskva Balkan

©2019 Netmark d.o.o.