Arhiva » Vesti » Mondo 20.03.2018

Drama u regionu: Ruski "noćni vukovi" u Beogradu

Iz Moskve su u ponedeljak u Beograd doputovala dvojica pripadnika "Noćnih vukova" u pratnji sveštenika Ruske pravoslavne crkve. Tenzije u regionu jer su vlasti u Sarajevu zabranile ulaz nekima od vođa.

Mondo utorak, 20. mart 2018.  |  MONDO/Tanjug

Foto: Mondo/ Goran Sivački Ilustracija

Motociklistička misija "Ruski Balkan" trebalo bi da traje do 28. marta, a izazvala je oprečne reakcije u regionu, pre svega zbog vođe ove bajkerske grupe Aleksandra Zaldostanova (zvanog Hirurg), koji važi za dobrog prijatelja ruskog predsednika Vladimira Putina i koga su vlasti u Sarajevu i ambasada SAD proglasile "faktorom destabilizacije u Bosni i regionu".

Njemu i šefu srpskog ogranka Saši Saviću je zabranjen ulaz u BiH.

Motociklistička misija ipak neće biti obustavljena.

List "Politika" prenosi da su iz Moskve su u ponedeljak u Beograd doputovala dvojica pripadnika "Noćnih vukova" u pratnji sveštenika Ruske pravoslavne crkve.

Šef srpske ekspoziture "Noćnih vukova" Saša Savić izjavio je za list da neće pokušavati da uđe u Republiku Srpsku, ali da će ostali članovi bajkerske grupe učestvovati u motociklističkoj turneji.

On je najavio i da će tužiti vlasti u Sarajevu i ministra bezbednosti Dragana Mektića jer ne želi da neko kalja njegov ugled i ugrožava bezbednost njegove porodice.

"Tražiću i odgovor zašto sam opasan za nacionalnu bezbednost BiH. Branim svoj ugled, ugled 'Noćnih vukova' i Hirurga, rekao je Savić.

On je dodao i da nikada nije pozivao na rat, već na slogu i jedinstvo.

"Šta da kažemo za predsednika Čečenije Ramzana Kadirova koji je takođe član 'Noćnih vukova'? Čečeni koji su ratovali sa Rusima, sada zajedno grade mir i modernu Rusiju. Zašto se Bošnjaci ne ugledaju na njih. To je primer kako Srbi i Bošnjaci mogu zajedno da grade mir. Neko nam je zasejao seme zla i zajedno treba da se borimo protiv toga", rekao je Savić za "Politiku".

Očekuje se da će doći i brojni članovi bajkerske grupe iz Poljske, Slovačke, Češke, Bugarske i Makedonije.


Objavljeno na sajtu mondo.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari


©2019 Netmark d.o.o.