Arhiva » Vesti » Večernje novosti 20.03.2018

Vodostaj u Srbiji Marić: Vanredna situacija kod Šapca; Raste nivo reka u Pomoravlju

Načelnik Sektora za vanredne situacije rekao da se situacija prati na terenu i da očekuje da će puna pripravnost potrajati do 25. marta

Večernje novosti utorak, 20. mart 2018.  |  Tanjug

Na Savi kod Šapca danas je proglašena vanredna odbrana od poplava, izjavio je pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić, ali je naglasio da se ta reka nije izlila, niti da očekuje da će do toga doći.

"Pripadnici Sektora za vanredne situacije i svih lokalnih štabova za vanredne situacije od 2. marta su u stanju su pripravnosti. Nema izlivanja Save, pratimo situaciju na terenu i očekujem da će stanje pune pripravnosti kada je reč o Savi i ostalim vodotokovima u Srbiji, potrajati do 25. marta", rekao je Marić.

On je podsetio da je Republički štab za vanredne situacije već 5. marta zadužio Sektor za vanredne situacije, javna preduzeća "Srbija vode", "Vojvodina vode" i Republički hidrometerološki zavod da prate situaciju na terenu.

Prema rečima Marića, ta saradnja odlično funkcioniše.

On je dodao da će u narednom periodu, tokom aprila, zbog otapanja snega u Austriji, pažnja Sektora za vanredne situacije biti usmerena na Dunav i da će se obavljati celodnevna pripravnost i monitoring te reke.

Marić je ranije, u izjavi Ta njugu, rekao da na rekama u Srbiji trenutna situacija nigde nije krizna i da se na celoj teritoriji zemlje sprovode redovne i vanredne mere od poplava.

"Na teritoriji Republike trenutno nigde nemamo kriznu situaciju. Jedino je na teritoriji Vranja došlo do izlivanja u oranice u nebranjenom delu, ali je i to tokom noći regulisano", rekao je Marić.

Kada je reč o Beogradu, ona kaže da je u zoni oko Kule Nebojša zabranjeno parkiranje vozila, mada, dodaje, ni tu situacija nije kritična, već uobičajena i to svake godine.

"To je ono što se skoro svake godine dešava. Nema tu katastrofe ni u najavi", zaključio je Marić.

POMORAVLjE: RASTE VODOSTAJ, NE PRETI IZLIVANjE, OSIM RESAVE

Vodostaj svih reka u dolini Velike Morave je u porastu, ali ne preti izlivanje, osim Resava, rečeno je danas Tanjugu u Sektoru za vanredne situacije za Pomoravski okrug.

Pročitajte još: Reke zasad samo prete Srbiji

Resava je u ataru sela Subotica poplavila jednu kuću i oko 20 hektara oranica, izjavio je Tanjugu predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović.

Resava je, prema izveštaju Hidrometereološkog zavoda Srbije, kod Svilajnca dostigla nivo od 227 centimetara i od juče je porasla 70 centimetara, kod manastira Manasija, kod Despotovca je 114 centimetara i opala je za pet centimetara.

Pročitajte još: NEVREME NA ZAPADU SRBIJE: Padalo drveće, poplave, vetar skidao crepove sa kuća

Ova reka je 2014. godine u Svilajncu izazvala katastrofalne poplave.

Vodostaj Velike Morave je kod Varvarina 140 centimetara, 23 centimetra veći od juče, kod Ćuprije 265 centimetara i veći je 17 centimetara, kod Bagrdana (Jagodina) je 389 centimetara i veći je za sedam centimetara.

Vodostaj reke Lugomir, koja je Jagodinu poplavila 2014. godine, je 113 centimetara i veći je za šest a Belice, kroz Jagodinu, 54 i za četiri centimetra veći.


Objavljeno na sajtu novosti.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.