Arhiva » Vesti » Politika 14.04.2018

Lavrov: Skripalj otrovan supstancom BZ zapadne proizvodnje

Moskva dobila informacije iz labaratorije koja je, na zahtev Organizacije za zabranu hemijskog oružja, analizirala uzorke nervnog agensa pronađenog u Solzberiju

Politika subota, 14. april 2018.

Moskva - Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je, prema analizama švajcarske labaratorije, u napadu na duplog špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke u Velikoj Britaniji najverovatnije korišćen nervni agens zapadne proizvodnje.

Lavrov je rekao da je Moskva dobila poverljive informacije iz labaratorije u švajcarskom gradu Špic koja je analizirala uzorke nervnog agensa pronađenog u Solzberiju, na zahtev Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW), navodi agencija Asošiejted pres.

Ruski mediji prenose da se radi o supstanci BZ, koja je bila u sastavu naoružanja SAD i Velike Britanije i drugih članica NATO, dok se u Rusiji nije proizvodila.

OPCW je potvrdila otkrića Velike Britanije da je u napadu na Skipalja i njegovu ćerku Juliju 4. marta u britanskom gradu Solzberiju korišćen nervni agens, ali bez preciziranja ko je odgovoran za taj napad. London je optužio Moskvu da stoji iza napada supstancom novičok, a Rusija je odbacila sve optužbe. (Beta-AP)


Objavljeno na sajtu politika.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.