Arhiva » Vesti » Politika 14.04.2018

Savet bezbednosti UN odbacio rezoluciju Rusije o Siriji

Politika subota, 14. april 2018.

NjUJORK - Savet bezbednosti UN odbacio je danas rezoluciju Rusije kojom bi se osudila „agresija” Sjedinjenih Američkih Država i njenih saveznika protiv Sirije.

Za rezoluciju su glasale Rusija, Kina i Bolivija, osam zemalja je bilo protiv, dok su četiri bile uzdržane i to Peru, Etiopija Kazahstan i Ekvatorijalna Gvineja.

O rezoluciji se glasalo na kraju vanredne sednice Saveta bezbednosti UN, sazvane na zahtev Rusije, prenele su agencije.

Za usvajanje rezolucije bila je potrebna podrška devet zemalja i da nijedna od pet stalnih članica SB UN, tj. Rusija, Kina, Francuska, Britanija ili SAD ne uloži veto.

Rusija je ranije danas predložila nacrt rezolucije Saveta bezbednosti UN, kojom bi se osudila „agresija SAD i njihovih saveznika protiv Sirijske Arapske Republike zbog kršenja međunarodnog prava i povelje UN”, javio je Rojters.

Agencija AP konstatuje da rezultati glasanja ukazuju na duboku podeljenost među članicama Saveta bezbednosti UN koji je „paralisan u rešavanju sedmogodišnjeg sukoba u Siriji i korišćenja hemijskog oružja u toj zemlji”.

SAD, Britanija i Francuska saopštile su da su izvele vazdušne udare u Siriji pošto su dobile, kako tvrde, dokaze da je otrovni gas korišćen prošlog vikenda u Dumi.

Rusija i Sirija, međutim, tvrde da je napad u Dumi bio isceniran. (Tanjug)

SAD spremne „kao zapeta puška” da ponovo napadnu Siriju

SAD su „spremne kao zapeta puška” da ponovo napadnu Siriju, ukoliko vlada predsednika Bašara al Asada ponovo odluči da iskoristi hemijsko oružje, rekla je ambasadorka SAD pri Ujedinjenim nacijama Niki Hejli na sednici Saveta bezbednosti UN.

„Uvereni smo da smo osakatili program hemijskog oružja Sirije. Spremni smo da nastavimo sa pritiskom, ako su dovoljno ludi da nas testiraju”, rekla je ona, prenosi Rojters. Dodala je da će SAD biti sprmene, ako „sirijski režim ikada iskoristi ovaj otrovni gas”. (Tanjug)

Hejli: Vreme za razgovor završeno

Američka ambasadorka u UN Niki Hejli rekla je u Savetu bezbednosti da je „vreme za razgovor sinoć završeno” i zahvalila se Velikoj Britaniji i Francuskoj na učešću u udaru na „sirijska hemijska postrojenja”.

„Ovde smo jer su tri članice Saveta bezbednosti delovale, ne kao čin odmazde, ne kao simbolično pokazivanje sile, delovali smo kako bismo odvratili režim od korišćenja hemijskog oružja i zločina protiv čovečnosti”, rekla je Hejli.

Sednica Saveta bezbednosti UN

Prema njenim rečima, odabrane su mete „u srcu hemijskog programa režima” i sve je urađeno da se minimiziraju ljudske žrtve. Hejli je rekla da su SAD i njihovi saveznici diplomatijom pokušali da dovedu do eliminacije sirijskog hemijskog oružja ali da u tome nisu uspeli zbog ruskog veta.

„Dok je Rusija štitila (sirijskog predsednika Bašara) Asadov režim, režim je znao da može proći nekažnjeno. Ne možemo gledati kako Rusija krši međunarodne standarde”, navela je Hejli. Ona je izjavila da je predsednik SAD Donald Tramp rekao da će SAD ponovo delovati ako u Siriji opet bude upotrebljeno hemijsko oružje. (Beta)

Nebenzja: Ovo je huliganizam u međunarodnim odnosima

Ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja izjavio je danas da SAD vazdušnim napadima u Siriji dodatno pogoršavaju humanitarnu situaciju u toj zemlji i pomažu teroriste. Nebenzja je rekao na hitnoj sednici Saveta bezbednosti UN, koji je sazvan na zahtev Moskve, da SAD nosi veliku odgovornost za ratove u Jugoslaviji, Libiji i drugim zemljama.

Ruski ambasador optužio je SAD da podrivaju autoritet Saveta bezbednosti UN, navodeći da se radi o politici neokolonijalizna i optužio je Vašington da krši međunarodno pravo. „To je huliganizam u međunarodnim odnosima”, ocenio je ruski diplomata i dodao da su „maske još jednom pale”.

On je naveo da SAD, Velika Britanija i Francuska nisu sačekale rezultate istrage međunarodnih stručnjaka o navodnom hemijskom napadu u sirijskom gradu Dumi, već da su sami odlučili ko je kriv. Prema njegovim rečima, Vašington, London i Pariz mogli bi da zaustave sukob u Siriji za 24 sata. (Beta)

Guteres: Ne pogoršavajte patnju sirijskog naroda

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres zatražio je danas od svih država da se „suzdrže u ovim opasnim uslovima i da ne dovode do eskalacije i pogoršanja patnje sirijskog naroda”.

On je na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija rekao da su međunarodni istražitelji u Siriji spremni da posete mesto napada u Dumu, gradu u Siriji, zbog kojeg su SAD, Francuska i Velika Britanija napale Siriju, prenosi Rojters. (Tanjug)


Objavljeno na sajtu politika.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.