Arhiva » Vesti » RTV 14.04.2018

Dim iznad Damaska i deset sati nakon napada

DAMASK - Dim se vije iznad sirijske prestonice, Damaska, i deset sati nakon udara raketa SAD, Francuske i Velike Britanije.

RTV subota, 14. april 2018.  |  Tanjug
RTV: Dim iznad Damaska i deset sati nakon napada

Stanovnike Damaska probudile su jake eksplozije nešto pre zore, a iz ruševina istražnog instituta u okrugu Barzeh u Damasku, za koji zapadne sile tvrde da je korišćen u svrhe razvijanja hemijskog naoružanja, i dalje kulja dim, navodi Rojters.

SAD, Francuska i Britanija napale su nekoliko mesta u Siriji, kao odgovor na prošlonedeljni navodni napad hemijskim oružjem na istočnu Gutu, a sirijska vlada uporno demantuje da poseduje takva oružja.

Od pogođenih zgrada, kako javlja Rojters, ostao je po koji ćošak. Direktor sirijskog Naučno-istražnog instituta kaže da je ta zgrada, koja je sravnjena sa zemljom, korišćena za razvoj lekova koji ne mogu da se uvezu u Siriju, uključujući i one koji se koriste protiv raka.

Na obodu istražnog kompleksa ostale su spaljene knjige, laboratorijske maske i rukavice, razbacani dokumenti i registri sa imenima lekova.

Od autobusa u blizini napadnutih lokacija ostale su samo školjke, palme izgledaju oronulo i fali im lišće.

Asad:Nastavljamo borbu protiv terorizma, Rohani:Uz vas smo

Sirijski predsednik Bašar al Asad izjavio je danas da napad koji su predvodile SAD pojačava rešenost da se nastavi "borba i slamanje terorizma u svakom deliću nacije".

Asad je to rekao u telefonskom razgovoru sa iranskim kolegom Hasanom Rohanijem, saopštilo je sirijsko predsedništvo.

Rohani je Asadu preneo da će Iran nastaviti da bude uz Siriju, "izražavajući uverenje da ta agresija neće oslabiti rešenost sirijskog naroda u ratu protiv terorizma".

Sirijsko predsedništvo objavilo je ranije danas video koji prikazuje sirijskog predsednika Bašara al Asada kako jutros stiže na posao, nekoliko sati nakon vazdušnih udara na čelu sa SAD u znak odgovora na navodni hemijski napad u Dumi.

"Jutro otpora", potpis je koji prati kratki video zapis, distribuiran na Telegram fidu sirijskog predsedništva.

Kako javlja Rojters, Asad je na snimku u odelu sa kravatom i nosi aktentašnu dok ulazi u zgradu predsedništva.


Objavljeno na sajtu rtv.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.