Arhiva » Vesti » Blic 17.04.2018

Makron u Evropskom parlamentu: Suptilna prozivka na račun Mađarske i Poljske i novi projekat za EU

Blic utorak, 17. april 2018.  |  Agencije

Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je danas Evropljane da brane svoj model liberalne demokratije, u vreme kada se suočavaju s usponom autokratskih režima širom sveta i "neliberalnih demokratija" unutar Evropske unije.

- U suočavanju sa autoritarizmom, odgovor nije autoritarna demokratija, već autoritet demokratije - rekao je Makron obraćajući se poslanicima u Evropskom parlamentu u Strazburu, što Rojters vidi kao kao prekriven osvrt na vlade u Poljskoj i Mađarskoj.

Makron je, istovremeno, pozvao na energičnu kampanju na izborima za Evropski parlament, koji se održavaju u maju 2019, u vreme kada se Evropska unija suočava s izazovima zbog izlaska Britanije iz bloka i porasta nacionalizma. Ocenio je da je važno imati "demokratsku i kritičku debatu" o tome šta je Evropa.

Makron je dodao da građani "žele novi projekt" za EU, koji se bavi njihovim brigama i strahovima u svetu u kojem, kako je rekao, saveznici poput SAD okreću leđa sporazumima o multilateralnoj trgovini i klimatskim promenama, dodaje AP.

Francuski predsednik je, takođe, pozvao Evropljane da se hitno dogovore o mapi za reformu valute evrozone i ekonomske unije. Makron je dodao da je Francuska spremna da poveća svoj doprinos budžetu EU, pod uslovom da on postane efikasniji.

Junker posle Makronovog govora: Prava Francuska se vratila

Prava Francuska se vratila, ocenio je danas predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker, nakon što je francuski predsednik Emanuel Makron održao govor pred poslanicima u Evropskom parlamentu u Strazburu. Junker je, takođe, pohvalio Makronovu "posvećenost Evropskoj uniji", preneo je Rojters.

- Želim da izrazim svoje emocije i prijateljstvo, kada čujem da se francuski predsednik izražava na način na koji čini. Prava Francuska se vratila - rekao je Junker obraćajući se poslanicima u Evropskom parlamentu u Strazburu nakon govora Makrona.


Objavljeno na sajtu blic.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Makron protiv Balkana u EU

Politika utorak, 17. april 2018.

Makron: Prvo reforme, onda proširenje

Dojče vele utorak, 17. april 2018.

Francuska protiv ulaska Srbije u Evropsku uniju!

Srbija danas utorak, 17. april 2018.

Makron Srbiji zatvara vrata EU!

Večernje novosti utorak, 17. april 2018.

©2018 Netmark d.o.o.