Kurti: Srbi na Kosovu se plaše paralelnih struktura, posebno posle ubistva Ivanovića

Beta 27.04.2018

Predsednik Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti izjavio je da su Srbi na Kosovu preplašeni paralelnim strukturama Beograda na Kosovu, pogotovo posle ubistva Olivera Ivanovića.

"Mi ne znamo šta Srbi na Kosovu misle, dok god su nad njihovim glavama paralelne strukture. Nismo u mogućnosti da čujemo autentičan glas Srba s Kosova. Srbi s Kosova ne plaše se Albanaca, već se plaše Srbije. Dosta njih privatno kaže da se slažu sa mnom, ali javno ne mogu to reći, jer odmah Beograd kuca na vrata", kazao je Kurti u intervjuu za klix.ba.

Prema njemu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastavlja put Slobodana Miloševića u smislu da za njega Srbin na Kosovu nije onaj koji ima nacionalnu srpsku svest ili govori srpski i ima srpsku kulturu i tradiciju, nego je to Srbin koji je lojalan njemu.

"Znači, biti Srbin na Kosovu je stvar lojalnosti Beogradu, a ne stvar nacionalne pripadnosti. Ja mislim da je to tlačenje ljudskih i građanskih prava", kazao je Kurti.

On je rekao da se Samoopredeljenje zalaže za to da Beograd bude što dalje od Kosova.

"Istorijski gledano, što je dalji bio Beograd Kosovu, to su bolji bili odnosi između Srba i Albanaca na Kosovu, što je bliži Beograd bio Kosovu, odnosi su se pogoršavali", rekao je Kurti.

(Beta, 04.27.2018)

Ključne reči

Komentari

Povezane vesti »

Politika, najnovije vesti »