Arhiva » Vesti » Danas 17.05.2018

U istrazi suzbijanja krijumčarenja ljudi uhapšeno osam osoba

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je da je osam osoba uhapšeno na teritoriji Rumunije, Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva u okviru višemesečne međunarodne istrage usmerene na suzbijanje krijumčarenja ljudi.

Danas četvrtak, 17. maj 2018.  |  Piše: Danas Online

Kako se navodi u saopštenju, akcija je izvedena u saradnji policija Srbije, Nemačke i Rumunije, a posredstvom Evropola i na osnovu evropskih naloga za hapšenje.

„Uz podršku Evropolovog Evropskog centra za suzbijanje krijumčarenja migranata, tri osobe za koje se sumnja da su pomagale u masovnom krijumčarenju migranata u Nemačku, uhapšene su na teritoriji Rumunije, Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva. Pripadnici MUP-a, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, u okviru ove akcije u saradnji sa policijama Rumunije i Nemačke, uhapsili su pet osoba osumnjičenih da su kao članovi organizovane kriminalne grupe počinili krivična dela nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi“, navodi se u saopštenju.

Po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, uhapšeni su državljani Srbije P. M. (1975), S. S. (1977), R.S. (1974), S.P. (1978) i J.S. (1987).

Kako se ističe, postoje osnovi sumnje da su članovi ove organizovane kriminalne grupe omogućili nedozvoljen tranzit za 79 iregularnih migranata od Beograda do mesta „Dževrin“ u blizini Tekije, na granici Srbije i Rumunije, a u cilju njihovog daljeg ilegalnog prebacivanja ka zemljama Evropske unije.

Sumnja se da su za ilegalno prebacivanje migranata osumnjičeni uzimali od 1.200 do 2.000 evra po grupi, a da su ostvarenu protivpravnu imovinsku korist delili između sebe.

„Međunarodna policijska saradnja bila je ključna za uspeh ove istrage, koju je pokrenula regionalna kancelarija nemačke Savezne policije u Minhenu, budući da je ubrzo postalo jasno da pomagači koriste više identiteta i brzo menjaju svoje mesto boravka kako bi izbegli pravosudne organe. Primera radi, jedan od osumnjičenih koji se nalazio u Srbiji, uhapšen je na osnovu rumunskih forenzičkih podataka po nemačkom nalogu za hapšenje. U Ujedinjenom Kraljevstvu takođe je uhapšen osumnjičeni koji je koristio drugi identitet prilikom prelaska iz Francuske u tu zemlju“, navodi MUP u saopštenju.

MUP navodi da je uz pomoć Evropola, koji je omogućio pravovremenu prekograničnu razmenu informacija, pomenute zemlje su bile u stanju da identifikuju osumnjičene koji su slali kamione sa stotinama migranata u Nemačku, kao i da ih potom uhapse.

„Obaveštajni podaci Evropola pokazuju da pomagači koji žive u EU obično imaju isto državljanstvo kao i krijumčareni migranti i da zloupotrebljavaju sistem azila kako bi pribavili višestruki identitet. Osumnjičeni, koji su bili meta ovih koordiniranih akcija krijumčarili su iregularne migrante u Nemačku skrivene u kamionima. Organi za sprovođenje zakona uočavaju sve više takvih slučajeva u kojima se migranti sakriveni u kamionima pokušavaju prebaciti preko graničnih prelaza. Samo ove godine, države članice EU već su prijavile Evropolu 23 takva slučaja sa preko 400 krijumčarenih migranata“, naglašavaju iz MUP-a.

Ovaj najnoviji trend zaslužuje posebnu pažnju zbog mogućeg ugrožavanja života migranata. Skučen prostor, nedostatak vazduha i vožnja velikom brzinom kako bi se zaobišle mere organa za sprovođenje zakona, samo su neke od opasnosti koje se povezuju sa krijumčarenjem drumskim putem, dodaje se u saopštenju.


Objavljeno na sajtu danas.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari


©2018 Netmark d.o.o.