Vesti » Beta 14.06.2018

Dačić: Srbija zagovornik unapređenja prava osoba sa invaliditetom (VIDEO)

Beta četvrtak, 14. jun 2018.
Beta
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Beogradu da je Srbija snažan zagovornik poštovanja i unapređenja prava osoba sa invaliditetom i pouzdan partner međunarodne zajednice u procesu saradnje.

Otvarajući skup povodom obeležavanja 10 godina od stupanja na snagu Konvencije UN o pravima osoba sa invaliditetom, on je podsetio da je "Srbija tradicionalni kosponzor rezolucija Saveta za ljudska prava i Generalne skupštine UN o pravima osoba sa invaliditetom, o kojima preovlađuje konsenzus međunarodne zajednice, što je potvrda zajedničke odgovornosti i razumevanja koje države širom sveta pridaju tretiranju ovog pitanja i primer uzorne saradnje u UN".

"Naša saradnja sa sistemom UN u oblasti zaštite prava osoba sa invaliditetom svestrano je realizovana upravo u našem odnosu s Komitetom za prava osoba sa invaliditetom. Naš pristup saradnji u ovom kontekstu je da podnošenje i razmatranje izveštaja, odnosno, upućivanje preporuka od strane Komiteta, nije početak i kraj našeg angažmana, već deo kontinuiranog procesa razmatranja, u cilju primene najboljih rešenja koja su u interesu osoba sa invaliditetom", rekao je Dačić.

On je dodao da je najbolja konkretna ilustracija pristupa Srbije institucionalizacija tog procesa, u vidu uspostavljanja Saveta za praćenje primene preporuka ugovornih tela UN.

Dačić je još rekao i da je desetogodišnjica stupanja na snagu Konvencije UN o pravima osoba sa invaliditetom, pored ostalog, prilika da se podele i razmotre iskustva i ukaže na najvažnije izazove za ostvarivanje efikasnije primene propisanih međunarodnih standarda za prava osoba sa invaliditetom.

On je podsetio da je Generalna skupština UN jednoglasno usvojila Konvenciju o pravima osoba sa invaliditetom 13. decembra 2006. godine i da je ona stupila na snagu 3. maja 2008. godine. ;

Konvenciju je do sada ratifikovalo 177 država članica UN. Srbija je potpisala Konvenciju ; i Opcioni protokol 17. decembra 2007, a ratifikovala 31. jula 2009. ;Cilj Konvencije je da se unapredi, zaštiti i osigura puno i jednako uživanje svih ljudskih prava i osnovnih sloboda svim osobama sa invaliditetom. ;

Dačić je u obraćanju izrazio posebnu zahvalnost potpredsedavajućem Komiteta za prava osoba sa invaliditetom Damjanu Tatiću na njegovoj posvećenosti i doprinosu radu Komiteta u proteklih osam godina.

Ministarstvo spoljnih poslova je, pored političke podrške na promovisanju ljudskih prava osoba sa invaliditetom, pružilo i podršku izboru Damjana Tatića, kao i podršku njegovom uspešnom obavljanju funkcije, čime se proteklih godina uspešno realizovala jedna važna međunarodna aktivnost koja je doprinela ugledu Srbije u međunarodnoj zajednici, rekao je šef srpske diplomatije.

Govoreći na panel diskusiji povodom desetogodišnjice Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima osoba sa invaliditetom, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević kazao je da je jedan od najvažnijih strateških ciljeva tog resora unapređenje položaja i zaštita prava osoba sa invaliditetom.

Navodeći da je u tu svrhu iz državnog budžeta u 2018. godini izdvojeno 1, 7 milijardi dinara, što je, kako je rekao, znatno više u odnosu na prethodnu godinu, Đorđević je kazao da Ministarstvo rada preduzima niz konkretnih mera kroz realizaciju projekata, kako bi se poboljšali uslovi života osoba sa invaliditetom.

"Projektom 'Beograd bez barijera', započetim 2015. godine, prestonica je postala bogatija za više od 250 postavljenih rampi kojima je osobama sa invaliditetom olakšano kretanje u svim delovima grada. Ministarstvo sporovodi i projekat kojim će administrativne zgrade u Beogradu dobiti mape sa namenom da slepim i slabovidim osobama pomogne u kretanju, kao i projekat koji ima za cilj da se na svim raskrsnicama postave zvučni semafori čime će Beograd postati prvi grad u Evropi sa kompletnom zvučnom signalizacijom", kazao je Đorđević.KOMPLETAN VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE

(Beta, 14.06.2018)Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.