Arhiva » Vesti » Blic 14.06.2018

Skandal u australiji: Vojnik nosio nacističku zastavu (foto)

Blic četvrtak, 14. jun 2018.  |  Tanjug

Australijski vojnik koji je postavio zastavu sa nacističkom svastikom na borbeno vozilo u Avganistanu pre više od 10 godina, pogrešio je i kažnjen je na vreme, izjavio je danas australijski premijer Malkom Turnbul nakon što se forografija tog incidenta pojavila u javnosti.

Zastava je bila zakačena na vojni džip tokom partole u Avganistanu 2007. godine, a fotografiju je objavio australijski javni servis ABC, prenosi Rojters.

- Zastava je uklonjena a službenik umešan u incident je disciplinski kažnjen. To je bilo pogrešno i komandanti su ga kaznili na vreme - rekao je Turnbul.

Australija je, kao saveznica SAD, imala trupe u Avganistanu 17 godina koje su se borile protiv talibana i drugih islamskih ekstremista.

Kako se navodi, ponašanje tih trupa u periodu od 2005. do 2016. godine je pod istragom, zbog optužbi da su koristili neprimerenu silu i zanemarivali ljudske živote tokom misije.

- Potpuno je neprihvatljivo koristiti tu zastavu. To je u potpunosti u suprotnosti sa vrednostima Australijskih snaga odbrane (ADF) - izjavila je australijska ministarka odbrane Maris Pejn.


Objavljeno na sajtu blic.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari

Ključne reči

Austrija Rojters

©2019 Netmark d.o.o.