Arhiva » Vesti » Kurir 14.06.2018

Skandal u australiji: Vojska nosila nacističku zastavu u Avganistanu (foto)

Australijski vojnik koji je postavio zastavu sa nacističkom svastikom na borbeno vozilo u Avganistanu pre više od 10 godina, pogrešio je i kažnjen je na vreme, izjavio je danas australijski premijer Malkom Turnbul nakon što se forografija tog incidenta pojavila u javnosti.

Kurir četvrtak, 14. jun 2018.

Zastava je bila zakačena na vojni džip tokom partole u Avganistanu 2007. godine, a fotografiju je objavio australijski javni servis ABC, prenosi Rojters.

"Zastava je uklonjena a službenik umešan u incident je disciplinski kažnjen. To je bilo pogrešno i komandanti su ga kaznili na vreme", rekao je Turnbul.

Australija je, kao saveznica SAD, imala trupe u Avganistanu 17 godina koje su se borile protiv talibana i drugih islamskih ekstremista.

Nazi swastika flag flown on Australian Defence vehicle in Afghanistan https://t.co/SjSwk9LViQ pic.twitter.com/BMr8TVXsdi — ABC News (@abcnews) June 13, 2018

Kako se navodi, ponašanje tih trupa u periodu od 2005. do 2016. godine je pod istragom, zbog optužbi da su koristili neprimerenu silu i zanemarivali ljudske živote tokom misije.

Images of the Nazi swastika flag in Afghanistan have been circulated among Australian soldiers. pic.twitter.com/lNp3sjjo3c — Jennine Khalik (@jennineak) June 14, 2018

"Potpuno je neprihvatljivo koristiti tu zastavu. To je u potpunosti u suprotnosti sa vrednostima Australijskih snaga odbrane (ADF)", izjavila je australijska ministarka odbrane Maris Pejn.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Printscreen/ Twitter

Kurir Autor: Kurir


Objavljeno na sajtu kurir.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari

Ključne reči

Talibani Rojters

©2019 Netmark d.o.o.