Belgija-Francuska: Polufinale testira susedske odnose

Dva suseda u borbi za mesto u finale - meč u utorak je mnogo više od susreta sa komšijama.

BBC News 10.07.2018
Belgijski i francuski navijači okupljeni u kafiću u blizini granice Belgije i Francuske
AFP
Atmosfera je vesela u susret polufinalu, ali ponekad prijateljsko rivalstvo može da se otme kontroli

Za dva suseda koja se bore za mesto u finalu Svetskog prvenstva u fudbalu, meč u utorak je mnogo od susreta sa komšijama.

Ponekad granične linije na jugu Francuske i severu Belgije dele i same gradove.

Na primer, dva sestrinska grada Komins, podeljena su na dva dela istorijskom slučajnošću i rekom.

Bez obzira na to da li podržavaju Plave ili Crvene Đavole, stanovnici će navodno iz bezbednosnih razloga utakmicu gledati bez ogromnog ekrana u kome su uživali tokom ostatka takmičenja.

Ali raspoloženje je i dalje prijateljsko, te je moguće videti zastave obe nacije da vise sa prozora kafića i privatnih kuća.

https://twitter.com/maxicarlier/status/1016270808547823616


Ove dve reprezentacije su stari fudbalski rivali, susreli su se 73 puta od 1904. godine, od toga tri puta na Svetskim prvenstvima.

„Utakmica u kojoj se mora pobediti"

Belgija je nacija tri jezika - francuskog, holadnskog i nemačkog - ali i u Kominsu i u Komins-Varnetonu se govori francuski. Tako da tu ne bi trebalo biti nerazumevanja.

Ipak, ponekad se zapitate.

Možda je to utakmica od 90 minuta, ali francuska reč za broj 90 zavisi od toga gde dolazite. Quatre-vingt-dix na francuskom veliki broj ljudi izgovara kao nonant, posebno u francuskim delovima Belgije, kao i u Švajcarskoj.

https://twitter.com/batmatdc/status/1016304991211016192


„Za Belgijance koji govore francuski ovo je apsolutno utakmica koja se mora dobiti", rekao Žan-Mišel de Vele sa Univerziteta u Briselu za francuske novine JDD.

Belgijanci, veruje on, pate od neke vrste inferiornosti. „Holanđani su nam nekada bili omiljeni istorijski neprijatelji, a onda je Francuska postala fudbalska nacija."

Ali ono što ne mogu da podnesu je francuska snishodljivost. Nemojte nikada da ih nazovete „naši belgijski prijatelji" i da mislite da će vam proći.

Ko će osvojiti Svetsko prvenstvo?

Kad bebe zaustave utakmicu

Svetsko prvenstvo 2018: Žal za Sovjetskim Savezom

Tintin protiv Asteriksa"

U velikom broju zajednica koje opkoračuju granicu, atmosfera je napeta pred polufinale u Sankt Petersburgu.

U još jednom kafiću u Kominsu, La Baskul, barmen Bertran Ober je srećan što može da podrži oba tima: „Ono što je dobro je to što će ili jedna ili druga ekipa ući u finale."

Jedne novine u Francuskoj su utakmicu predstavile kao duel između prijatelja, opisujući ga kao: „Tintin protiv Asteriksa, Abd Al Malik protiv Stromae, vino protiv piva."

A francuske sprotske novine L'Equipe na naslovnoj strani objavili su imitaciju Tintinovih avantura, obećavajući „derbi veka".

Parodična naslovna strana predstavlja fransukog trenera Didijea Dešampa, napadača Olivera Žirua i predsednika fudbalskog saveza Noela Le Graeta kako kolima idu prema raketu koju čuvaju belgijski fudbaleri Romelu Lukaku, Kevin De Brujne i Tibo Kurtoa.

https://twitter.com/lequipe/status/1015715848898727936


Belgijsku reprezentaciju, naravno, čine flamanski valonski igrači, od kojih neki za komunikaciju koriste engleski pre nego holadnski ili francuski.

Azar i francuska veza

Ali takođe imaju igrače kao što je Eden Azar, koji potiče iz belgijskog grada Vren-le Komt ali se u Francusku preselio kada je imaop 14 godina, kako bi igrao za Lil.

Azar je jedan od tri brata fudbalera u porodici, a francuske društvene mreže preplavilo je zadovoljstvo kada je slika kao dece u dresovima Francuske, čime su odali počast osvajaču Svetskog prvenstva Zinedinu Zidanu. Torgan Azar, Edenov brat, takođe je igrač Belgije.

https://twitter.com/XaviMcBeal/status/1015336314969968647


Pravdajući svoje preseljenje u detinjstvu, Eden Azar je rekao da su oni odrasli na Svetskom prvenstvu 1998. godine i da u to vreme nije bilo belgijskih dresova - radilo se samo o Plavima.

Francuzi, sa druge strane, imaju Benžamena Pavara, heroja poslednjih 16 utakmica protiv Argentine. Odrastao je u francuskom gradu Jeumontu, koji se nalazi na granici sa Belgijom.

Gradonačelnik Benžamen Sen-Uil predstojeću utakmicu vidi kao veliku šansu za pružanje ruke preko granice.

„Nadam se da će to biti dobra žurka i da ćemo se pomešati sa komšijama, našim prijateljima, našom belgijskom braćom; to je neverovatna šansa da naši dobrosusedski odnosi postanu svakodnevnica."

Tjeri Anri proslavlja pobedu Belgije nad Brazilom sa Vinsenton Kompanijem.
Getty Images
Tjeri Anri u ulozu belgijskog trenera uznemirio je deo javnosti u Francuskoj

Ali postoji osećaj uzbuđenja i rivaliteta.

Na klupi Belgije sedi bivši osvajač Svetskog prvenstva Tjeri Anri kao pomoćni trener selektora Roberta Martineza. Tako da postoji jasan osećaj nelagode kod njegovog bivšeg saigrača iz 1998. godine, Didijea Dešampa.

„Biće pomalo čudno jer je on Francuz i sedi na suparničkoj klupi. Verujem da će i njemu biti čudno. Njegovo igračko iskustvo će umnogome pomoći Belgiji", rekao je on.

Najbolji napadač u istoriji francuskog fudbala igrao bi protiv Plavih, požalio se portal Le Parisien, dok je francuski TV novinar Žil Verdez čak rekao da bi Anri trebao da povuče iz utakmice.

Odbrambeni igrač Francuske bio je veći diplomata: „Naravno da sada radi za Belgijance, ali verujem da će i dalje biti srećan ako pobedimo - na kraju krajeva, Anri je Francuz.

(BBC News, 07.10.2018)

BBC News

Ključne reči

Komentari

Povezane vesti »

Svet, najnovije vesti »