Arhiva » Vesti » B92 17.07.2018

Sve više Francuza bi u Srbiju: Kod njih teže od očekivanog

Beograd -- Trgovinska saradnja između Srbije i Francuske značajno raste poslednjih godina, a prošle godine rast je bio 17 odsto i premašeno je milijardu evra.

B92 utorak, 17. jul 2018.  |  Â Tanjug
B92: Sve više Francuza bi u Srbiju: Kod njih teže od očekivanog

To je rekla za RTS direktorka Francusko-srpske privredne komore u Beogradu Sanja Ivanic.

Ona je uoči susreta predsednika Vučića i Makrona u Parizu rekla da se nada da će danas biti poznat datum posete francuskog predsednika Srbiji, jer je to, kaže, vaĹľno iz više razloga.

Kako je navela, sa predsednikom u delegaciji dolaze i preduzetnici. Dodaje da Francuze interesuje energetski sektor i infrastruktura. Pored toga, zainteresovani su za prehrambenu industriju, proizvodnju, servisne industrije...

Poslednjih godina aktuelna je i digitalna industrija, što je Francuskoj jedan od prioriteta, narocito ulaganje u istraživanje veštacke inteligencije.

Ivanić je dodala da poslednjih godina stiĹľu i upiti za srpske investije u Francuskoj, ali napominje da to ide teĹľe nego što smo očekivali, jer je francusko trĹľište konkurentno i veliko i domaće firme često nemaju kapacitet za toliku proizvodnju.

Zbog toga je, kaĹľe, neophodna strategija, jer u Srbiji postoji potencijal.

Francuske kompanije su zadovoljne poslovnim ambijentom u Srbiji, navela je, Ivanićeva i napomenula da su sve firme koje su došle, ostale u Srbiji i razvile poslovanje.

Kako kaže, prostora za poboljšanje uvek ima a to se odnosi na politicku stabilnost, transparentnost, olakšice i administrativne probleme.

Kaže i da se konacno mala i srednja preduzeća iz Francuske interesuju za Srbiju, što je novo, jer je francuska privreda mnogo opreznija od drugih i treba im vremena da budu sigurni da je zemlja bezbedna.

Navela je da je u prvih šest meseci ove godine sedam malih i srednjih preduzeća iz Francuske došlo u Srbiju, a u prethodnih šest godina bilo ih je ukupno pet.


Objavljeno na sajtu b92.net »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari

Ključne reči

Pariz RTS

©2019 Netmark d.o.o.