Arhiva » Vesti » Blic 19.07.2018

Nove provokacije: Kurti hoće federaciju Albanije i Kosova, dok se potpuno ne ujedine u veliku albaniju

Blic četvrtak, 19. jul 2018.  |  Tanjug

Aljbin Kurti, lider kosovske opozicionog Pokreta "Samoopredeljenje" ponovo je danas pozvao na nacionalno ujedinjenje sivh Albanaca jer, kako tvrdi, ovaj projekat (velika Albanija) nije u sukobu sa politikom EU, a do potpunog ujedinjenja predlaže da Albanija i Kosovo postanu federacija ili konfederacija.

- Nisam protiv EU, naprotiv, veliki sam pobornik EU i mislim da EU treba zaštititi. Verujem da je trajni mir drugo ime za Evropsku uniju, a mi u tom trajnom miru imamo antifašizam i države blagostanja, koje vode računa i o ekonomskom rastu i o socijalnoj pravdi - rekao je Kurti u emisiji "Suprotno" na Art TV, prenosi prištinski portal "Žurnal".

Lider "Samoopredeljenja" kaže da, iako projekat ujedinjenja Albanaca nailazi na prepreku u kosovskom Ustavu i ne uživa podršku međunarodnih organizacija, smatra da postoji način kako bi se to moglo postići pre nego što "obe države" postanu članice EU.

- U prelaznom periodu bimo postali konferederacija ili federacija, ne bih bio protiv takvog rešenje, ali samo u prelaznoj fazi. Ako se integrišemo, a mi smo u tome iskreni i ozbbiljni u odnosu na dosadašnje inicijative, sve bi moglo da bude gotovo pre članstva u EU - rekao je Kurti.

"Žurnal" podseća da Kurti nedavno za albansku TV Top Čenel izjavio da mnogi Albanci u Albaniji žele da se tim povodom formira organizacija koja bi, prema njegovim rečima, trebalo da sprovede referendum o nacionalnom ujedinjenju i "pusti građane da o tome sami odluče".


Objavljeno na sajtu blic.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari


©2019 Netmark d.o.o.