Arhiva » Vesti » RTV 23.07.2018

Brnabić u Njujorku sa predstavnicima Ist-Vest Instituta

NJUJORK - Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić započela je posetu Sjedinjenim Američkim Državama, radnom večerom sa predstavnicima Ist-Vest Instituta (East West Institute) u Njujorku. Ona do 26. jula boravi u svojoj prvoj zvaničnoj poseti Sjedinjenim Državama, a neposredan povod je stogodišnjica podizanja srpske zastave ispred zgrade Bele kuće. Premijerka, Ana Brnabić, imaće i privilegiju da, tradicionalnim udarcem u zvono, zatvori Njujoršku berzu.

RTV ponedeljak, 23. jul 2018.  |  Tanjug
RTV: Brnabić u Njujorku sa predstavnicima Ist-Vest Instituta

Ist-Vest Institut je globalna mreža istaknutih političara, lidera, poslovnih ljudi, predstavnika nevladinog sektora i akademske zajednice. Predsednik Instituta je Kameron Manter, nekadašnji ambasador SAD u Srbiji.

U razgovoru sa predsednikom i članovima Instituta, premijerka Brnabić predstavila je aktuelnu ekonomsku situaciju u Srbiji i prioritete Vlade, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Brnabić je istakla da je u protekle tri godine Srbija značajno transformisala svoju ekonomiju, što potvrđuju ekonomski pokazatelji i priznanja relevantnih i kredibilnih međunarodnih institucija.

"Zahvaljujući odgovornoj ekonomskoj politici koja je započeta u mandatu prethodne Vlade, a koju je nastavila Vlada koju ja vodim, Srbija danas ima stabilnu ekonomiju", naglasila je Brnabić.

Prošle godine Svetska banka proglasila je Srbiju liderom u sprovođenju reformi u Jugoistočnoj Evropi, i povećan je kreditni rejting Srbije.

Brnabić je posebno izdvojila da je Srbija lider u privlačenju direktnih stranih investicija: samo u prvih pet meseci ove godine, neto priliv direktnih stranih investicija iznosio je više od 1,1 milijarde evra, što je 15,8 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Ona je takođe izdvojila trend povećanja izvoza u ovoj godini, pre svega izvoz IT usluga koji je u prva četiri meseca ove godine porastao za čak 33 odsto.

"Prioriteti ove Vlade su digitalizacija i obrazovanje", istakla je Brnabić i dodala da su oni ključni za dugoročno održivi razvoj celog društva.

"Upravo zato, naš fokus je na investicijama koje pokreću inovacije, istraživanje i razvoj. Digitalizacija nije samo IT, ona je naša šansa da modernizujemo i ekonomiju i celo društvo. Modernizacijom obrazovanja, želimo da stvaramo mlade generacije koje znaju kako da misle i ne plaše se da iskažu svoj stav. Želimo da stvaramo generacije koje će biti spremne za međunarodno tržište rada i koje će prihvatiti koncept celoživotnog učenja, koji stvara uspešne pojedince, koji onda kreiraju uspešno društvo", naglasila je Brnabić u razgovoru.

Da bismo podstakli mlade da se oprobaju u biznisu, od oktobra stupa na snagu uredba koja sve one koji osnuju firmu odmah posle završetka srednje škole ili fakulteta, oslobađa plaćanja poreza i doprinosa državi u prvih godinu dana rada firme. Ukoliko firma bude uspešna, država će kasnije naplaćivati porez, a ukoliko firma ne izdrži test tržišta, naveli smo mlade ljude da pokušaju, što je jako važno, obzirom da želimo da gradimo preduzetničku kulturu u Srbiji, koja podrazumeva da se ne plašite pokušaja i da vas prvi neuspeh neće zaustaviti u karijeri, istakla na premijerka.

Predsednica Vlade rekla je da su postignuti značajni rezultati u jačanju elektronske uprave.

"Moderna e-Uprava koja je u službi svih građana i privrede, simbol je modernizacije društva i snažan mehanizam u borbi protiv korupcije i promeni paradigme, u kojoj su državni službenici u funkciji građana, a ne obrnuto", istakla je premijerka.

"Borba protiv korupcije i jačanje vladavine prava ostaju među prioritetima Vlade, jer nam je cilj stvaranje boljeg društva za sve građane Srbije i predvidivih uslova poslovanja, kako za strane, tako i za domaće kompanije“, zaključila je predsednica Vlade. „Nastavljamo da radimo na unapređenju sveukupnih uslova poslovanja, smanjivanju administrativnih barijera, unapređenju poslovne klime i daljem osnaživanju ekonomije i poboljšanju uslova za rad. Želimo da se naša ekonomija više oslanja na moderne tehnologije i inovacije i da radimo na povezivanju nauke i privrede", dodala je ona na sastanku.

"Da bismo postigli da naš rast bude dugoročno održiv, posebnu pažnju posvećujemo kulturi, jer je ona osnova za razvoj svake nacije i očuvanje identiteta", dodala ja Ana Brnabić u razgovoru.

Ist-Vest Institut jedna je od najuticajnijih institucija u oblasti međunarodnih odnosa i spoljne politike u svetu. Među najvažnijim aktivnostima Instituta ubraja se organizacija prvih vojno-vojnih razgovora između članica NATO i Varšavskog pakta početkom 80. godina prošlog veka, kao i aktivna uloga u zemljama u tranziciji u istočnoj Evropi, uključujući i krizu u nekadašnjoj Jugoslaviji.

U 2016. godini Institut je bio jedan od osnivača Globalne komisije za bezbednost u sajber prostoru. Institut ima aktivnu ulogu u prevenciji i rešavanju sukoba u svetu, sa fokusom na promociju dijaloga i posredovanje između različitih strana u sukobima. Glavne kancelarije Ist-Vest instituta su u Njujorku, San Francisku, Moskvi i Briselu, a ima više od 170 partnerskih centara širom sveta, uključujući i Srbiju.

Predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić će u nastavku posete Sjedinjenim Državama, danas imati tu prvililegiju da, tradicionalnim udarcem u zvono, zatvori Njujoršku berzu i sastane se sa predsednicom Njujorške berze (New York Stock Exchange), Stejsi Kaningam


Objavljeno na sajtu rtv.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.