Arhiva » Vesti » Blic 26.07.2018

Haradinaj i Tači: Podele Kosova neće biti; Kurti: Ta priča je novi trik

Blic četvrtak, 26. jul 2018.  |  Tanjug

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj i predsednik Hašim Tači rekli su danas da podele Kosova neće biti. Predsednik Samoopredeljenja Aljbin Kurti izjavio je danas da su teme o razmeni teritorija ili korekciji granice sa Srbijom, nova prevara na štetu Prištine.

- Što Kosovo? Kosovo je već malo, nema podele - rekao je Haradinaj u emsiji RTK, koji je odbio dalje da razgovara na tu temu.

Hašim Tači, predsednik KiM, naveo da je da će po okončanju dijaloga biti potpisan pravno obavezujući sporazum između dve nezavisne države. On je posle sastanka sa političkim predstavnicima Albanaca sa juga centralne Srbije, tzv. Preševske doline, izjavio da je zabrinut zbog nepoštovanja njihovih prava, ali da oni ne mogu biti deo pravno obavezujućeg sporazuma sa Beogradom.

Upitan da li se sastanak sa političkih liderima Albanaca tzv. Preševske doline odnosio na razmenu teritorija o čemu se u poslednje vreme sve češće govori u javnosti, Tači je rekao da je pažljivo ispratio zahteve partijskih lidera triju opština juga centralne Srbije, Preševa, Medveđe i Bujanovca, te da postoji određena zabrinutost zbog njihovog statusa, ali i da to nema veze sa bilo kakvom podelom Kosova.

Prema njegovim rečima, izjava političkih lidera Albanaca iz te tri opštine da je "Kosova njihova nada" povećava spremnost Prištine da iskoristi sva demokratstva sredstva za zaštitu njihovih prava, prenela je Koha. Tači je obećao podršku svih institucija u Prištini Albancima koji, kako je rekao, žive u Srbiji.

- Mi imamo obavezu ne samo da čujemo njihove probleme sa kojima se suočavaju Albanci u Dolini, već i da se institucije Kosova bave unapređenjem njihovih prava - rekao je Tači i dodao da Priština "ne može više da zatvara oči prema nepravdi koju Albancima učini Beograd".

Predsednik opozicionog pokreta Samoopredeljenje rekao je da su priče o razmeni teritorija ili korekciji granica sa Srbijom "novi trik", jer ta tema stvara atmosferu u kojoj sever Kosova lako može dobiti specijalni status u zamenu za tri pomenute opštine.

Što se, kako kaže, neće dogoditi.

Prema njegovim rečima, motivi "strana u briselskom dijalogu nemaju veze sa Srbima na Kosovu i Albancima u Srbiji".

- Reč je o tome da se Beograd što pre približi EU, a kosovskom da budu što dalje od Specijalnog suda - rekao Kurti, preneli su kosovski mediji.


Objavljeno na sajtu blic.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Haradinaj: Kosovo je malo, podele neće biti

RTS četvrtak, 26. jul 2018.

Komentari


©2019 Netmark d.o.o.