BBC vesti na srpskom

Školska putovanja: Kada nagrada za dete preraste u beskrajnu brigu u romingu

Zašto izbijaju problemi na ekskurzijama i dečijim letovanjima i ko je odgovoran za njih

BBC News 30.07.2018  |  Marija Janković - BBC novinark
škole
AFP
Postojeći Pravilnik o ekskurzijama ne pominje uopšte putovanja koja organizuje nastavnik mimo škole

Ćerka Dragane Ćorić iz Novog Sada upisala je ovog leta srednju školu, a već pet godina nije išla na ekskurziju.

Majka je želela da je nagradi i pošalje na letovanje, ali nema kako. A u školi su joj rekli da je previše komplikovano da organizuju put za đake.

Sa sličnim problemima se suočavaju brojni roditelji u Srbiji, koji žele da pošalju dete u na letovanje ili u inostranstvo, ako već nemaju novca da letuju porodično. Zato se mnogi odlučuju da zaobiđu školsku organizaciju i školarca povere nastavniku koji u sopstvenoj režiji ili sa turističkom agencijom nudi aranžman, objašnjava Ćorić.

Upravo su dva ovakva putovanja u poslednja četiri meseca izazvala buru u javnosti. Protiv jedne nastavnice biće pokrenut disciplinski postupak pošto su đaci koje je samostalno povela na putovanje u Španiju - ostali bez smeštaja, novca i lekara. Njena koleginica je u aprilu navukla gnev ministarstva prosvete jer je vodila osnovce u ulicu „crvenih fenjera" .

Ministar prosvete Mladen Šarčević pretio je otkazima direktoru i zaposlenima u Devetoj gimnaziji.

Iako po postojećem zakonskom okviru ni jedan nastavnik nema zabranu da vodi decu privatno na put, iz Sindikata obrazovanja kažu da je to „nemoralna, ali i visokorizična situacija".

Zašto nema ekskurzija?

Da bi deca otišla na ekskurziju, plan puta mora da bude u programu rada konkretne škole, za tačno određenu školsku godinu, kaže Miloš Bjelanović, direktor Zemunske gimnazije. Dodaje i da je neophodan uslov da se raspiše tender.

„Škola mora unapred da traži ponude javnim pozivom za tačno određen broj dece, iako mi na početku ne znamo koliko će njih ići", dodaje Bjelanović.

„Takođe, sve mora i odmah da se plati, pa se novac onda kasnije skuplja. Proces je dug i skup."

Privatne škole: vrhunsko obrazovanje ili plaćene diplome

„Šer roditeljstvom“ rizikujete da deca budu prevarena

Zato su i roditelji Devete gimnazije odlučili da pošalju decu u „privatnom aranžmanu" sa nastavnicom, kaže za BBC na srpskom jedan od roditelja. Insistirao je da ostane anoniman jer kaže da ne želi da njegovo „dete sutra ima problem u školi zbog izjave za medije".

„Na početku je sve delovalo sasvim u redu. Moj sin je želeo da ode sa drugarima. Ima 16 godina i željan je sveta, a išlo se u Francusku, Italiju, Španiju."

Pošto ovaj put nije bio zvanična ekskurzija, ništa od papirologije nije bio potrebno. Roditelji su samo kod notara overili saglasnost za puštanje sina u inostranstvo.

Iako su problemi izbili još pre nego što su deca ušla u autobus, nisu dovodili u pitanje bezbednost, objašnjava ovaj roditelj i dodaje:

„Dan pred polazak, promenili su datum i hotel. Ali, mi smo sve mislili, vodi ih nastavnica, kome drugom da verujem, ako ne njoj."

Uprkos nagoveštajima, niko nije odustao od puta.

A onda su, prepričava roditelj, deca čekala nekoliko puta po deset sati da uđu u sobe, vodič im je tražio dodatni novac, menjali su hotel tri puta, nisu imali lekara kada su se razboleli.

„Prestravio sam se od brige i sve vreme putovanja proveo na telefonu sa sinom u romingu."

Ipak, na pitanje da li bi ga opet poslao na slično putovanje, odgovara da „to deca brzo zaborave".

devojčica u školskoj klupi
AFP
Većinom se sporna putovanja dešavaju kada se školska godina završi

Bezbednost ili protokol

Ministar Šarčević je za putovanje učenika u Španiju je u intervjuu RTS-u prokomentarisao:

„Nastavnici i pasivni direktori će morati da odgovaraju za to."

Ovakvi vidovi putovanja su organizovani godinama i najveći problem u tim slučajevima je bezbednost dece, jer se ne zna ni kakvim su autobusima išli, ni da li je bilo lekara, kaže Šarčević.


Uslovi da se ode na ekskurziju:

  • Eksurzija mora da bude uključena u nastavni plan i program
  • Savet roditelja mora da da saglasnost
  • Vođu ekskurzije mora da odredi direktor škole
  • Agencija mora da se izabere tenderom

*Izvor: Pravilnik o nastavnom planu i programu, odeljak Ekskurzije.

Uslovi da nastavnik vodi decu sam na put, nezavisno od škole:

  • Mora da dobije pristanak oba roditelja, ako idu u inostranstvo

Nastavnici i (izbegavanje) pravila

Ipak, postojeći Pravilnik o ekskurzijama ne poznaje deo koji na bilo koji način reguliše odlazak dece sa nastavnikom na put, ako to ne organizuje škola.

Tako je pitanje po kom osnovu bi ministar mogao da kazni direktora za put za koji nije znao ili nastavnika, koji nije po zakonu u obavezi da letovanje prijavi školi.

Aerodrom Beograd
AFP
Roditelji žele da pošalju decu na put, ako već zbog novca ne mogu da putuju zajedno

Radi se zapravo o „rupi u zakonu", kaže Valentina Ilić iz Sindikata obrazovanja Srbije, koja je i sama 20 godina bila nastavnica i vodila decu na ekskurzije.

„Toliko godina smo živeli pod sankcijama i u teškoj finansijskoj situaciji. Razumem roditelje koji žele da pošalju dete negde."

Ipak, bilo kakav odlazak na put sa maloletnicima Ilić naziva „visokorizičnom situacijom". Dodaje da o bezbednosti dece ne može da se razgovara samo kada se nešto dogodi.

„Ne razumem zašto nastavnici vode na putovanja ako nemaju školu koja garantuje za njih i sigurnost dece. Oni praktično prodaju aranžmane deci kojoj predaju. To je nemoralno."


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 07.30.2018)

BBC News

Ključne reči

Komentari

Povezane vesti »

Politika, najnovije vesti »