Izvor: EurActiv arhiva vesti 30.07.2018

Han o Zapadnom Balkanu - uvoz stabilnosti umesto izvoza nestabilnosti

EurActiv 30.07.2018
Evropski komesar za proširenje Johanes Han zadovljan je strategijom EU za Zapadni Balkan (iz februara) jer je pokrenula novu dinamiku u regionu ali se zalaže za realizam u pogledu evrointegracije regiona. U intervjuu za EURACTIV Nemačka Han je rekao da… »

Makron: Buduća Evropa u tri kruga, uz mesto i za Rusiju i Tursku

EurActiv 30.07.2018
Francuski predsednik Emanuel Makron izneo je viđenje buduće, preustrojene EU i Evrope koja bi kroz deset ili petnaestak godina imala "tri kruga" i u kojoj bi ključni krug, "srce reaktora", predstavljala osetno ojačana zona evra s Nemačkom i… »

Od 1. avgusta živimo na dug

EurActiv 30.07.2018
Svet 1. avgusta ulazi u ekološki dug, najavljuje Mreža za globalni ekološki otisak (Global Footprint Network, GFN). Dan ekološkog duga je onaj dan u kalendarskoj godini kada potrebe čovečanstva prema prirodi premaše ono što ekosistemi planete… »

Forenzičari mogu da predvide prevare s hranom

EurActiv 30.07.2018
Prevare u prehrambenoj industriji, u kojima se nekvalitetna hrana namerno pogrešno označava i prodaje kao proizvod visokog kvaliteta, ugrožava i zdravlje potrošača i ekonomsku održivost proizvođača. Istraživači su shvatili da analizom prošlih i… »

Bugarska kupuje 16 novih ili korišćenih vojnih aviona

EurActiv 30.07.2018
Bugarska je u sedam zemalja poslala poziv za dostavljanje ponuda za nabavku 16 novih ili korišćenih borbenih aviona kojima će zameniti zastarele avione MIG-29 sovjetskog dizajna. Među potencijalnim isporučiocima su Sab, Dasau, Boing, Lokid Martin… »

Šef diplomatije Britanije u Kini, cilj jačanje trgovine

EurActiv 30.07.2018
Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Džeremi Hant počeo je 30. jula posetom Kini prvu veliku međunarodnu turneju a cilj u Pekingu mu je jačanje trgovinskih veza pred Bregzit na proleće 2019. Britanija i Kina su vodeći ekonomski partneri sa… »