Arhiva » Vesti » B92 11.08.2018

Haos u Bukureštu: Krenuli na kordon, 440 povređenih FOTO

Bukurešt -- Rumunske vlasti saopštile su da je 440 osoba povređeno, među kojima 24 pripadnika policije, u sukobima demonstranata i policije.

B92 subota, 11. avgust 2018.  |  Â Tanjug
B92: Haos u Bukureštu: Krenuli na kordon, 440 povređenih FOTO

Sukobi su izbili u Bukureštu tokom protesta hiljada Rumuna koji žive u inostranstvu, a koji su nezadovoljni radom levičarske vlade.

Služba za vanredne situacije navodi da je njih 65, od kojih devet policajaca, zadržano u bolnici.

Sukobi su izbili sinoć kada su neki od desetine hiljada učesnika protesta pokušali da probiju policijski kordon oko vladinih objekata, prenosi AP.

Više osoba je privedeno, a policija je tokom večeri u nekoliko navrata koristila i vodeni top.

Kako je saopštila hitna pomoć u Bukureštu, među povređenima ima i demonstranata i policajaca, od kojih su neki zadobili povrede glave dok su se drugi nagutali suzavca.

Rumunski predsednik Klaus Joanis, kritičar vlade, saopštio je da "oštro osuđuje brutalnu intervenciju policije za razbijanje nereda", koju je nazvao neproporcijalnim odgovorom na mahom mirne proteste.

Rumuni koji žive u inostranstvu počeli su u petak protest protiv levičarske vlade u Bukureštu zahtevajući njenu ostavku i zalažući se za prevremene izbore.

Pripadnici rumunske dijaspore koji su došli u Bukurešt iz evropskih država da bi prisustvovali demonstracijama ljuti su na način na koji se upravlja Rumunijom.

Oko tri miliona Rumuna živi u inostranstvu i kažu da su je napustili zbog korupcije, malih plata i nedostatka mogućnosti, preneo je AP.


Objavljeno na sajtu b92.net »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

vanredna situacija

©2019 Netmark d.o.o.