Arhiva » Vesti » Politika 11.08.2018

Novi protesti u Rumuniji, poruka vladi: Narod će se dići

Politika subota, 11. avgust 2018.

BUKUREŠT- Hiljade Rumuna okupilo se na još jednom protestu protiv vlade, javlja AP.

Demonstranti su nosili zastave Rumunije, Evropske unije i druge, a stajali su ispred zgrade vlade u Bukureštu, gde je juče došlo do nasilnih sukoba sa policijom, prenosi AP.

„Bez straha! Rumuni će se dići”, vikali su demonstranti, dok je policija zatvarala okolne ulice.

Sukobi su izbili na jučerašnjem protestu kada su neki od desetine hiljada učesnika protesta pokušali da probiju policijski kordon oko vladinih objekata, podseća američka agencija.

Rumunski predsednik Klaus Joanis, kritičar vlade, saopštio je da „oštro osuđuje brutalnu intervenciju policije za razbijanje nereda”, koju je nazvao neproporcionalnim odgovorom na pretežno mirne proteste.

Rumuni koji žive u inostranstvu počeli su u petak protest protiv levičarske vlade u Bukureštu zahtevajući njenu ostavku i zalažući se za prevremene izbore.

Pripadnici rumunske dijaspore koji su došli u Bukurešt iz evropskih država da bi prisustvovali demonstracijama ljuti su na način na koji se upravlja Rumunijom.

Oko tri miliona Rumuna živi u inostranstvu i kažu da su je napustili zbog korupcije, malih plata i nedostatka mogućnosti, preneo je AP. (Tanjug)


Objavljeno na sajtu politika.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Evropska Unija Rumunija

©2019 Netmark d.o.o.