Arhiva » Vesti » B92 13.08.2018

Ni "prevrtanje zemlje", ni milion evra nisu pomogli

Danas se navršava 15 godina od zločina u Goraždevcu, kada su nepoznate osobe iz automatskog oružja pucale na srpsku decu dok su se kupala na Bistrici.

B92 ponedeljak, 13. avgust 2018.  |  Â Tanjug
B92: Ni "prevrtanje zemlje", ni milion evra nisu pomogli

Tom prilikom ubijeni su Ivan Jovović (19) i Pantelija Dakić (12).

U tom nerasvetljenom zločinu, jednom od četiri najveća počinjena nad Srbima od dolaska međunarodne misije na Kosovo, teško su ranjeni Đorđe Ugrenović (20), Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogićević (12) i Dragana Srbljak (13).

Bilo kakva normalizacija odnosa između Srba i Albanaca i Beograda i Prištine ne može se graditi na zaboravu masovnih i organizovanih zločina pripadnika tzv. OVK bez istine i pravde za brojne srpske žrtve na Kosovu i Metohiji, poručuje Srpska koordinacija povodom 15 godina od ubistva srpske dece.

Srpska koordinacija ukazuje na to da 15 godina nakon masakra nad srpskom decom u Goraždevcu niko nije odgovarao za ovaj zločin i da je tužilac EULEKS-a još 2010. godine obustavio istragu, ''zbog nedostatka dokaza''.

''Time je nastavljena anticivilizacijska praksa neodgovornosti za zločine počinjene nad Srbima na KiM bez izgleda da se ona u dogledno vreme promeni'', navodi se u saopštenju Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije (Srpska koordinacija).

Ta organizacija javno poziva međunarodne faktore na KiM i vlasti u Srbiji da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se priveli pravdi počinioci ovog i drugih zločina nad Srbima na KiM.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić apelovao je danas na međunarodne i privremene institucije u Prištini da pronađu počinioce ubistva dece u Goraždevcu i svih ostalih zločina počinjenih u periodu od 1999. godine od kada su i prisutni na Kosovu i Metohiji.

"Ubice nam ostaju nekažnjene, a ubistava, napadi, pretnje, kradje srpske imovine sve su učestalije. Gotovo svakodnevni napadi, poput onog jučerašnjeg u Žaču, jasni su pokazatelji da je na ovim prostorima vrlo teško izgraditi poverenje i obezbediti trajni mir za srpsku zajednicu zašta se država Srbija upravo i zalaže u pregovorima Beograda i Prištine", naveo je Rakić.

On je kazao da je reakcija međunarodnih institucija i Prištine i pronalaženje počionicoa zločina jedini način da srpska zajednica opstane na Kosovu i izgradi svoju sigurnu budućnost.

Godišnjica zločina biće obeležena u Beogradu i Goraždevcu.

Euleks je usled nedostatka dokaza 2001. godine obustavio istragu tokom koje je policija saslušala 75 svedoka i pretresla 100 kuća.

Roditelji ubijenih Ivana i Pantelije su iz godine u godinu bili razočÂŤarani zato što ubice nisu izvedene pred lice pravde, iako su, kako su tvrdili, njihova imena poznata.

NapadačÂŤi na srpsku decu koja su se kupala 500 metara od centra sela nikada nisu kažnjeni uprkos obećanju tadašnjeg šefa UNMIK policije da će "prevrnuti svaki komad zemlje kako bi našao ubice".

Nije pomogla ni nagrada od milion evra koju je ponudio UNMIK. Zbog tog zločina održana je i htina sednica Saveta bezbednosti UN.

U najteže zločine nad Srbima spadaju i ubistvo 14 žetelaca u Starom Grackom, ubistvo tročlane porodice Stolić kod Obilića kao i postavljanje eksploziva pod autobus Niš-ekspresa kod Podujeva kada je poginulo 12 putnika koji su išli na Zadušnice.


Objavljeno na sajtu b92.net »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Priština Kosovo

©2019 Netmark d.o.o.