Arhiva » Vesti » RTV 13.08.2018

Petnaest godina od ubistva srpske dece u Goraždevcu - zločin bez kazne

BEOGRAD/GORAŽDEVAC - Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM danas je, u prisustvu ministra spoljnih poslova Ivice Dačića i drugih zvaničnika, obeležilo 15 godina od zločina nad srpskom decom u Goraždevcu, uz podsećanje da za zločine nad Srbima niko nije odgovarao.

RTV ponedeljak, 13. avgust 2018.  |  Tanjug
RTV: Petnaest godina od ubistva srpske dece u Goraždevcu - zločin bez kazne

Porodice žrtava poručile su da žele da probude uspavanu pravdu za kosmetske žrtve, i da nikada neće zaćutati zbog svih ubijenih i kidnapovanih, a Dačić da Srbija neće odustati od zahteva da svi odgovorni za zločine budu kažnjeni.

O gorkoj istini da su Srbi najveće žrtve etničkog čišćenja i genocida na ovim prostorima, kako kaže Dačić svedoči i Spomen soba Kosmetske žrtve, gde je obeležen ovaj tragični događaj.

"Ono što najviše boli jeste to što nijedan zločin od svih ovih ovde, čini mi se, nije rasvetljen. Da niko nikada nije pronašao bilo kog zločinca koji je izvršio ove zločine. Zato ove slike ovde opominju da to ne smemo da zaboravimo", rekao je Dačić koji se založio za nalaženje drugih prostorija za Udruženje koje bi bile adekvatnije i dostupnije javnosti.

Naglasio je da će Srbija i dalje insistirati na tome da svi odgovorni za zločine budu sankcionisani.

Dačić je naveo da je u Hrvatskoj pre "Oluje" živelo 560.000 Srba, sada ih je 180.00, u Sarajevu je, kaže, pre rata, bilo 200.000 Srba, sada 10.000, u Prištini je živelo 40.000 Srba, a danas ih je tek više desetina, u Prizrenu ih je bilo 10.000, a sada svega 23.

Obeležavanju godišnjice zločina u Goraždevcu, koje je počelo minutom ćutanja za žrtve, prisustvovali su i ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, predsednik vladine Komisije za nestale Veljko Odalović, zamenik direktora Kancelarije za KiM Dušan Kozarev i predsednik Udruženja kidnapovanih i ubijenih na KiM Simo Spasić.

Slobodanka Krstić, majka dvojice sinova koji su kidnapovani na KiM, uručila je Dačiću zahvalnicu za pomoć porodicama i za borbu da za očuvanje celovitosti i integritet Srbije.

Parastos u Goraždevcu

Parastosom ubijenim srpskim dečacima održan je u Goraždevcu je obeležena godišnjica terorističkog napada na decu.

Parastos je u Goraždevcu služio iguman manastira Draganac Ilarion, koji je istakao da su Srbi, i nakon ovog strašnog zločina, ostali da žive u Goraždevcu.

"U vašim srcima postoji jedno dublje svedočanstvo od svedočanstva našega razuma, a koje govori da treba da bude ono što biti ne može, da je moguće da bude ono što razumu izgleda nemoguće", rekao je Ilarion.

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Damjan Jović položio je cveće na spomenik stradalima i poručio da se čitav srpski narod danas seća zločina koji je ostao bez kazne.

"Jako je važno da ničije dete više ne bude meta, a važno je i da međunarodne misije i lokalne institucije izvuku glave iz peska i ulože dodatni napor kako bi ovaj slučaj bio rešen", kazao je Jović.

Vulin: Nema pravde za Srbe

"Uprkos obećanjima pravda nije stigla u Goraždevac, kao što nije stigla nigde gde su Srbi žrtve, jer tamo gde Srbi nemaju svog sudiju i svog policajca, tamo gde drugi odlučuju o njima, tamo nema pravde za njih", izjavio je danas ministar odbrane", Aleksandar Vulin.

On je podsetio da streljanje srpske dece u Goraždevcu još uvek nije rasvetljeno, da su ubice slobodne, a zločin bez kazne.

"Streljana srpska deca na reci Bistrici su strašna sramota međunarodne zajednice koja je preuzela odgovornost za život na Kosovo i Metohiju rekao je Vulin i dodao da je od dolaska međunarodne zajednice na KIM ubijeno je preko hiljadu Srba i za to gotovo niko nije odgovarao.

On je poručio da Srbija neće zaboraviti svoju pobijenu decu i neće prestati da traži pravdu za njih", izjavio je ministar Vulin.

Rakić: Naći počinioce zločina, bez toga nema opstanka Srba

Predsednik Srpske liste Goran Rakić apelovao je danas na međunarodnu zajednicu i privremene institucije u Prištini da pronađu počinioce zločina u Goraždevcu, ali i svih ostalih počinjenih od 1999 godine.

To je jedini način da srpska zajednica opstane na ovim prostorima i izgradi svoju sigurnu budućnost, ističe Rakić.

"Duboko smo razočarani što počinioci ovog zločina još uvek nisu izvedeni pred lice pravde. Ubice nam ostaju nekažnjene, a ubistava, napadi, pretnje, krađe srpske imovine sve su učestalije", upozorava Rakić.

Kako kaže, to pokazuje da je na ovim prostorima vrlo teško izgraditi poverenje i obezbediti trajni mir za srpsku zajednicu zašta se država Srbija upravo i zalaže u pregovorima Beograda i Prištine, navodi se u saopštenju Srpske liste.

Srpska koordinacija: Normalizacija odnosa Beograda i Prištine ne gradi se na zaboravu zločina

Bilo kakva normalizacija odnosa između Srba i Albanaca i Beograda i Prištine ne može se graditi na zaboravu masovnih i organizovanih zločina pripadnika tzv. OVK bez istine i pravde za brojne srpske žrtve na Kosovu i Metohiji, poručuje Srpska koordinacija povodom 15 godina od ubistva i ranjavanja srpske dece u Goraždevcu kod Peći.

Srpska koordinacija ukazuje da 15 godina nakon masakra nad srpskom decom u Goraždevcu niko nije odgovarao za ovaj zločin i da je tužilac EULEKS-a još 2010. godine obustavio istragu, ''zbog nedostatka dokaza''.

''Time je nastavljena anticivilizacijska praksa neodgovornosti za zločine počinjene nad Srbima na KiM bez izgleda da se ona u dogledno vreme promeni'', navodi se u saopštenju Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije (Srpska koordinacija).

Ta organizacija javno poziva međunarodne faktore na KiM i vlasti u Srbiji da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se priveli pravdi počinioci ovog i drugih zločina nad Srbima na KiM.

Pre 15 godina nepoznate osobe su iz automatskog oružja pucale na srpsku decu dok su se kupala na Bistrici i tom prilikom ubile Ivana Jovovića (19) i Panteliju Dakića (12).

U tom nerasvetljenom zločinu, jednom od četiri najveća počinjena nad Srbima od dolaska međunarodne misije na Kosovo, teško su ranjeni Đorde Ugrenović (20), Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogićević (12) i Dragana Srbljak (13).

Euleks je usled nedostatka dokaza 2001. godine obustavio istragu tokom koje je policija saslušala 75 svedoka i pretresla 100 kuća.

Roditelji ubijenih Ivana i Pantelije, su iz godine u godinu bili razoužarani zato ubice nisu izvedene pred lice pravde, iako su, kako su tvrdili, njihova imena poznata.

Napadači na srpsku decu koja su se kupala 500 metara od centra sela nikada nisu kažnjeni uprkos obećanju tadašnjeg šefa UNMIK policije da će"prevrnuti svaki komad zemlje kako bi našao ubice".

Nije pomogla ni nagrada od milion evra koju je ponudio UNMIK. Zbog tog zločina održana je i hitna sednica Saveta bezbednosti UN.

U najteže zločine nad Srbima spadaju i ubistvo 14 žetelaca u Starom Grackom, ubistvo tročlane porodice Stolić kod Obilića kao i postavljanje eksploziva pod autobus Niš ekspresa kod Podujeva kada je poginulo 12 putnika koji su izašla na zadušnice.


Objavljeno na sajtu rtv.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2019 Netmark d.o.o.