Arhiva » Vesti » RTV 17.08.2018

Izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina 4. novembra

BEOGRAD - Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić raspisao je danas izbore za nacionalne savete nacionalnih manjina za 4. novembar.

RTV petak, 17. avgust 2018.  |  Tanjug
RTV: Izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina 4. novembra

Članove za nacionalne savete 2018. godine biraju 22 manjinske zajednice, od toga 18 nacionalnih manjina je ispunilo uslov za neposredne izbore (albanska, aškalijska, bošnjačka, bugarska, bunjevačka, vlaška, grčka, egipćanska, mađarska, nemačka, poljska, romska, rumunska, rusinska, slovačka, slovenačka, ukrajinska, češka), a četiri za izbore putem elektronske skupštine (makedonska, hrvatska, crnogorska i ruska).

Rok za predaju lista za neposredne izbore je 15 dana pre održavanja neposrednih izbora, odnosno 30 dana pre održavanja izbora putem elektronske skupštine.

"Nakon četiri godine raspisujemo redovne izbore za nacionalne savete kao tela koja su veoma značajna za očuvanje tradicije, kulture, upotrebe jezika i pisma. Po preseku stanja 15. avgusta skoro 475.000 naših građana je upisano u poseban birački spisak", rekao je Ružić.

Ministar je još jednom pozvao sve građane pripadnike manjina koji žive u Srbiji da iskoriste biračko pravo i da se upišu u poseban birački spisak.

Ružić je ocenio da na izbore ne može da utiče najava Bošnjačkog nacionalnog veća i Albanskog nacionalnog saveta Ustavnom sudu za ocenu ustavnosti nedavno usvojenih zakona koji se tiču nacionalnih manjina, a koji, po njihovim tvrdnjama smanjuju prava manjinama.

Ružić je naveo da je Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu dobilo pohvale za te zakone od međunarodnih institucija.

U Srbiji skoro 13 odsto od ukupnog broja stanovništva čine nacionalne manjine.

Redovni izbori za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina održavaju se na četiri godine.

Nacionalni savet ima najmanje 15, a najviše 35 članova. U slučaju nacionalne manjine čiji je broj prema rezultatima poslednjeg popisa stanovništva manji od 10.000 lica, nacionalni savet broji 15 članova, odnosno 35 ukoliko je broj veći od 100.000 lica. Savet može imati i 19, 23 i 29 članova u zavisnosti od rezultata sa popisa stanovništva.

Nacionalni saveti nacionalnih manjina su nedržavna tela preko kojih nacionalne zajednice ostvaruju Ustavom zagarantovanu samoupravu u oblastima obrzovanja, kulture i informisanja, zato je važno da slušaoci glasaju, rekla je pomoćnica glavnog i odgovornog urednika Trećeg programa Radio Novog Sada Zlatica Njaradi.

Opširnije, Milica Kravić.


Objavljeno na sajtu rtv.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Raspisani izbori za Nacionalne savete

Radio sto plus petak, 17. avgust 2018.

Nacionalni saveti: Manjine glasaju 4. novembra

Večernje novosti petak, 17. avgust 2018.

©2019 Netmark d.o.o.