Dačić u Antaliji: Srbija neće biti deo nikakve koalicije protiv Turske

Beta 19.08.2018

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je u Antaliji, gde je danas svečano otvoren konzulat Srbije, da je Srbija pouzdan i iskren prijatelj Turske i da nikada neće biti deo "koalicije onih koji žele da rade protiv" te zemlje.

U prisustvu ministara spoljnih poslova Srbije i Turske, Ivice Dačića i Mevluta Čavušoglua, danas je u Antaliji otvoren konzulat Srbije na čelu sa počasnim konzulom Fikretom Ozturkom.

Svečanom otvaranju konzulata Srbije koji se nalazi u hotelu "Regnum" sa sedam zvezdica u Beleku, u neposrednoj blizini antalijskog aerodroma, prisustvovale su brojne zvanice iz antalijske provincije, navedeno je u saopštenju srpskog Ministarstva spoljnih poslova (MSP).

Srbija nikada neće biti deo nikakve koalicije onih koji žele da rade protiv Turske, uključujući i neke od ovih organizacija koje se nalaze u zemljama u našem regionu i Srbija nikada neće pružati utočište nekome ko bi se borio protiv turskih interesa, turske države i naših turskih prijatelja", izjavio je Dačić na konferenciji za novinare posle svečanog otvaranja konzulata, prenela je Anadolija.

Dačić je rekao da je broj turista iz jedne u drugu zemlju u stalnom porastu, da je u Srbiji prošle godine zabeleženo skoro 100.000 turista iz Turske, kao i da je 140.000 srpskih državljana posetilo Tursku.

"Mislim da možemo da radimo još mnogo više. Naše dve zemlje su ukinule vize. To je jedan od najviših stepena prijateljstva između zemalja", kazao je Dačić.

Dačić je rekao i da u Turskoj postoji veliki broj građana koji imaju poreklo iz Srbije, kao i da u Srbiji postoji određeni broj "Turaka, ali i muslimanskog stanovništva, bilo da se oni zovu Bošnjaci ili muslimani".

MSP navodi da su ministri spoljnih poslova Srbije i Turske razgovarali o bilateralnoj saradnji i regionalnim pitanjima i da je zajednički ocenjeno da su bilateralni odnosi na zavidnom nivou.

Ponovljeno je i da je ekonomska saradnja posledično doživela svoj uspon i sada trgovinska razmena iznosi milijardu dolara na godišnjem nivou, a cilj je podići je u najskorije vreme na tri milijarde.

Ocenjeno je da Srbija i Turska imaju visok stepen podudarnosti u stavovima po nizu međunarodnih pitanja, kao i da treba nastaviti zajednički rad u cilju poboljšanja položaja obe države na međunarodnom planu, piše u saopštenju posle sastanka.

Dodaje se da su borba protiv terorizma, otvaranje kulturnih centara i saradnja u oblasti investicija, samo neka od polja na kojima će se produbljivati dalja saradnja.

Dačić je ponovio da je Srbija otvorena za sve vidove saradnje i da je pouzdan i iskren prijatelj Turske, a obostrano je potvrđeno da prijateljstvo Srbije i Turske predstavlja zajedničko ulaganje u buduće naraštaje te dve zemlje.

(Beta, 08.19.2018)

Ključne reči

Komentari

Povezane vesti »

Politika, najnovije vesti »