Arhiva » Vesti » RTV 21.08.2018

Lavrov: U toku su pripreme za Putinovu posetu Srbiji

SOČI - Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas da kosovski Albanci već godinama ne ispunjavaju sporazume sa Srbijom postignute uz posredovanje Evropske unije i ocenio da EU mora da utiče na Kosovo.

RTV utorak, 21. avgust 2018.  |  Tanjug
RTV: Lavrov: U toku su pripreme za Putinovu posetu Srbiji

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je nakon razgovora sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem da su u toku pripreme za posetu ruskog predsednika Vladimira Putina Srbiji, prenosi TAS S.

"Srpski predsednik Aleksandar Vučić pozvao je ruskog predsednika Vladimira Putina da poseti Srbiju. Pripreme za ovaj sastanak su trenutno u toku", rekao je Lavrov, a ruska agencija podseća da je Vučić ranije kazao da bi Putinova poseta Beogradu mogla da se ostvari u novembru, dok Kremlj zvanično još nije najavio posetu.

Lavrov je na početku razgovora sa Dačićem u Sočiju konstatovao da kosovski Albanci već godinama ne ispunjavaju sporazume sa Srbijom postignute uz posredovanje Evropske unije i poručio da EU mora da utiče na Kosovo.

"Mi zapažamo konstruktivan stav Beograda u razgovorima sa Prištinom pod posredstvom Evropske unije. Međutim, istu stvar ne možemo da kažemo u vezi sa stavom kosovskih Albanaca. Oni nisu ispunili sporazume koji su postignuti pre mnogo godina", naveo je Lavrov.

On je kazao da odnosi Moskve i Beograda napreduju na svakom polju i da je ruskoj strani drago što može da ugosti srpskog ministra.

"Naši kontakti su bili intenzivni. Sećam se sa toplinom moje posete Srbiji u februaru, kada smo slavili 180. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa. Nakon toga, primili smo 8. i 9. maja srpskog predsednika Aleksandra Vučića, koji je prisustvovao paradi povodom Dana pobede i učestvovao u maršu Besmrtnog puka, a pored toga je imao i razgovore sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Mi to mnogo cenimo", rekao je Lavrov, a preneo TAS S.

Lavrov je podsetio i da se s Dačićem sastao u junu u Moskvi, te poručio da je danas imaju priliku da razgovaraju o bilateralnim odnosima, koji, kaže, napreduju na svakom polju, kao i o regionalnim i globalnim dešavanjima.

"Mi smo postigli dobar napredak u svim područjima i mislim da ćemo danas dodati još pozitivnih vibracija našim odnosima", poručio je šef ruske diplomatije.

TAS S prenosi i da je Dačić takođe ocenio da su međusobni odnosi dostigli veoma visok nivo strateškog partnerstva, da je to potvrđeno obeležavanjem 180. godišnjice diplomatskih odnosa, te čestim sastancima na visokom nivou, i dodao je da su sada u toku pripreme za sastanak međuvladine komisije, koji je zakazan za oktobar.

KFOR i Euleks da spreče bilo kakvo nasilje nad Srbima

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov pozvao je danas KFOR i Euleks da u potpunosti spreče bilo kakve pokušaje nasilja i vandalizma na Kosovu usmerene protiv Srba i verskih objekata.

Lavrov 17. septembra u poseti Banjaluci

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik potvrdio je danas da ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov dolazi u Banjaluku 17. septembra.

Lavrov će, kazao je Dodik, toga dana boraviti u Banjaluci, gde će, između ostalog, prisustvovati osveštanju kamena-temeljca za srpsko-ruski centar.

Dodik je pozvao građane Srpske da dočekaju ruskog šefa diplomatije, prenela je RTRS.

Podsetio je da je Vlada Srpske obezbedila tri miliona KM za izgradnju tog centra.

"Mi sa Srbijom delimo stav da treba izbegavati bilo kakve akcije koje bi mogle da dovedu do bilo kakvih linija razdvajanja na Balkanu, koje bi mogle da podržavaju princip 'ili sa nama ili protiv nas''', rekao je Lavrov nakon razgovora u Sočiju s ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem.

On je dodao da je apsolutno siguran da održiva i sigurna budućnost može da bude obezbeđena samo u okviru ravnopravne zajedničke saradnje, za šta se zalažu i Rusija i Srbija.

Poručio je da će Rusija nastaviti da promoviše ove principe i u UN i u OEBS i u Savetu Evrope i u drugim međunarodnim organizacijama.

Lavrov je rekao da se Rusija stalno zalaže za striktno i tačno ispunjenje i poštovanje Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i podržava akcije Beograda koje su usmerene ka ispunjenju ovog najvažnijeg međunarodnog dokumenta.

Dačić: Bez Rusije ne bismo odbranili nacionalne interese

Prvi potpredsednik Vlade i ministar inostranih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da bez podrške Rusije Srbija ne bi mogla da obrani svoje nacionalne interese i teritorijalni integritet, te dodao da je podrška Moskve neophodna i ako se dođe do rešenje u dijalogu sa Prištinom.

Dačić je nakon razgovora sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim zahvalio na bezrezervnoj podršci koju pružaju predsednik Vladimir Putin i Rusija, a kad je reč o interesima Srbije.

"Srbija će sa svoje strane isto tako podržavati Rusiju i, kao što znate, nije se pridružila niti će ikada da se pridruži bilo kakvim merama, sankcijama protiv ruskog naroda. Nama je važna podrška Rusije i u tom smislu predsednik Aleksandar Vučić i ja smo redovno informisali rusku stranu, i danas sam to uradio, o toku dijaloga sa Prištinom", preneo je Dačić na zajedničkoj konferenciji za štampu.

Kazao je da je i danas svog kolegu Lavrova informisao da albanska strana ne ispunjava dogovoreno.

"Mi želimo da se postigne kompromis i da dođe do dogovora, ali očigledno je da postoje dvostruki standardi, naročito na zapadu, koji gleda Prištini kroz prste", ukazao je on.

Pomenuo je kao primer da je tužilac za ratne zločine, inače Albanac, podneo ostavku zbog pristisaka koje, kako je rekao, albanski veterani OVK vrše da se ne bi podizale optužnice protiv njih.

"Mi ćemo i u nastavku dijaloga biti u tesnoj vezi sa Rusijom, sa predsednikom Putinom i ministrom Lavrovom, jer smatramo da bez podrške Rusije ne može doći do rešenja", kazao je Dačić.

Konstatovao je, međutim, da je došlo do promena u stavovima kod nekih zemalja na zapadu, a koje danas, kaže, dozvoljavaju da se govori o kompromisnom rešenju, dok su ranije govorile da je sve već rešeno.

Kad je reč o odnosima dve zemlje, Dačić je kazao da su oni na veoma visokom nivou, da su to odnosi strateških partnera, o čemu svedoči, dodao je, i veliki jubilej koji proslavljamo ove godine - 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Majka čuvenog Kutuzova bila Srpkinja

Daćić je preneo je da ga je danas ambasador Srbije u Rusiji Slavenko Terzić obradovao pričom o tome kako je na pitanje u gradskoj skupštini Moskve - da li bi neki trg ili ulica mogli da ponesu ime nekog Srbina ili Srbije, gradonačelnik odgovorio: "Šta ćete više, imate jedan od glavnih, a to je Kutuzov, čija je majka Srpkinja".

"Ja to nisam znao i velika je čast što je to tako. Verujem da niko u Srbiji to ne zna. Kada smo već kod Kutuzova, on je pobedio Napoleona uz čuveni moto 'vreme i strpljenje'. Mi to primenjujemo i kada su naši problemi u pitanju", dodao je.

Ministar je rekao i da se Srbija priprema za posetu predsednika Rusije, što je, kazao je, za nas događaj od prvorazrednog značaja.

Najavio je da će pre toga biti održana sednica Mešovitog komiteta za saradnju.

"Ono što je visok stepen poverenja i dokaz velikog prijateljstva koji imamo jeste da možemo u svakom trenutku jedni druge da kontaktiramo", zaključio je.

Albanci bi hteli da dođu do Niša, da uzmu pola Crne Gore, pola Makedonije, i sever Grčke

Albanci ne shvataju da su se situacija i svet promenili, ocenio je danas u Sočiju prvi potpredsednik Vlade i ministar inostranih poslova Ivica Dačić povodom zahteva prištinskih vlasti u dijalogu.

On je, na konferenciji za štampu, posle susreta sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim, ocenio da su zahtevi Albanaca dokaz koliko nisu spremni na bilo kakav kompromis.

"Oni svi hoće projekat Velike Albanije i njima je sve ovo malo, hteli bi da dođu do Niša. Oni bi da uzmu pola Crne Gore, pola Makedonije, i sever Grčke", upozorio je Dačić.

Navodeći da je u Prištini pre nekoliko dana proslavljen rođendan Bila Klintona, primetio je da je to "jedino mesto na svetu gde se slavio, osim u njegovoj kući".

To je, prema njegovim rečima, dokaz da su Albanci "zaostali u vremenu".

"Vreme se promenilo. To što oni misle - nema ništa od toga", poručio je Dačić, te dodao: "Kod nas bi se to reklo, mada nije diplomatski, 'kad na vrbi rodi grožđe'".


Objavljeno na sajtu rtv.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Rezolucija 1244 još obavezuje!

Večernje novosti utorak, 21. avgust 2018.

©2019 Netmark d.o.o.