Vesti » Beta 10.11.2018

Fitč Rejtings zadržala stabilne izglede za poboljšanje kreditnog rejtinga Srbije

Beta subota, 10. novembar 2018.
Beta
Američka agnecija za kreditni rejting "Fitč Rejtings" (Fitch Ratings) potvrdila je kreditni rejting Srbije za dugoročno zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti na nivou "BB" i potvrdila stabilne izglede za njegovo dalje poboljšanje, saopštila je danas Narodna banka Srbije.

Odluka agencije o potvrđivanju stabilnih izgleda za povećanje kreditnog rejtinga Srbije doneta je na osnovu ocene da će ekonomska politika i u narednom periodu doprinositi daljem jačanju makroekonomskih pokazatelja, unapređenju poslovnog ambijenta i smanjenju javnog duga.

Agencija konstatuje da je inflacija niska i stabilna, pri čemu se očekuje njeno kretanje u granicama cilja i u narednom periodu i približavanje nivou od tri odsto u 2019. godini.

Pored očuvanja stabilnosti cena, agencija ističe i sve bolje pokazatelje bankarskog sektora, povećanje kvaliteta aktive banaka, povećanu adekvatnost kapitala i postignute rezultate na smanjenju problematičnih kredita, koji su na najnižem nivou od kada se taj pokazatelj prati.

U svojoj odluci Fitč Rejtings navodi da je međugodišnji rast bruto domaćeg proizvoda u prvoj polovini godine bio snažniji od očekivanog i da je iznosio 4,9 odsto vođen investicijama i rastom potrošnje.

Ovakva kretanja opredelila su Fitč Rejtings da poveća projekciju privrednog rasta za ovu godinu sa 3,5 odsto na 4,3 odsto, ocenjuje NBS.

Kada je reč o javnom dugu, agencija ocenjuje da će se smanjenje njegovog učešća u bruto domaćem proizvodu nastaviti i ove godine i da će neto priliv po osnovu stranih direktnih investicija i dalje u potpunosti pokrivati tekući deficit.

(Beta, 10.11.2018)Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2019 Netmark d.o.o.