Vesti » Beta 06.12.2018

Ristić osvojio zlato na EP u parastreljaštvu uz svetski rekord

Beta četvrtak, 6. decembar 2018.
Beta
Srpski strelac Dragan Ristić osvojio je danas zlatnu medalju u gađanju puškom iz ležećeg stava na Evropskom prvenstvu u parastreljaštvu u Beogradu, uz novi svetski rekord.

U poslednjoj disciplini programa, u gađanju puškom iz ležećeg stava u kategoriji SH2, Ristić je bio najbolji. On je kao drugi ušao u finale u kome se dugo vodila izjednačena borba. U završnici se "odlepio" od rivala i pobedio sa 255,8 krugova, popravivši za minimalan 0,1 krug dosadašnji svetski rekord Italijana Andrea Liverijanija, koji je danas bio peti.

"Iako iza sebe imam i svetsko zlato, nije mi bilo lako u finalu, možda i teže nego na SP u Južnoj Koreji. Takmičenje pred domaćom publikom, koja od tebe očekuje visok plasman, budi veći motiv za dokazivanjem, ali i veći stres. Hvala publici, Paraolimpijskom komitetu Srbije, Invalidskom streljačkom savezu Srbije, koji su nam organizacijom takmičenja dali priliku da se dokažemo u svojoj zemlji. Hvala selektoru Nenadu Pajiću, mom asistentu Vladimiru Pajiću, kolegama iz tima… Nadam se da ću u Tokiju 2020. godine doći do jedine medalje koja mi nedostaje - odličje na Paraolimpijskim igrama", rekao je Ristić.

Drugo mesto zauzeo je Hakan Čevik iz Turske sa 254,6 krugova, a treći je bio Ukrajinac Vasilij Kovalčuk sa 232,6 krugova.

Kako je saopštio Streljački savez, Ristić je ujedno predvodio i tim Srbije ka tituli šampiona Evrope. Srpski reprezentativci su tako ponovili uspeh sa Svetskog prvenstva u Južnoj Koreji ove godine, kada je Ristić, strelac kragujevačkog "Čika Mate", osvojio pojedinačno, a ekipa u istom sastavu (Ristić, Jokić, Savanović) timsko zlato.

Prvog dana takmičenja Dejan Jokić je osvojio srebro, a ekipa bronzu u disciplini R2, takođe u kategoriji SH2 (strelci kojima je potreban stalak prilikom gađanja).

Uz Ristića, danas su gađali i Dejan Jokić (14. mesto), Zdravko Savanović (15) i Zoran Banjac (24). U takmičenju strelkinja u kategoriji SH1, Jovani Pantović je izmaklo finale. Zauzela je deveto mesto, sa minimalnim jednim desetim delom kruga za osmoplasiranom.

(Beta, 06.12.2018)Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari

Ključne reči

Evropsko prvenstvo

©2019 Netmark d.o.o.