Vučić: Nadam se ukidanju taksi ali ne mogu da kažem da očekujem da će to da se desi

Beta 12.01.2019

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se nada da će Priština ukinuti takse za uvoz robe iz Srbije, ali da ne može reći da očekuje da se to desi.

Upitan ima li naznaka za nastavak pregovora Beograda i Prištine, a povodom navoda predsednika Demokratskog saveza Kosova Ise Mustafe da nije dobro što Priština ne poštuje predlog predsednika SAD Donalda Trapa i ne ukida takse od 100 odsto za uvoz srpske robe, rekao je da Srbija čeka da li će Priština ipak doneti takvu odluku.

"Čekamo da vidimo hoće li doneti takvu odluku. Mislim da im je danas lakše kada je LDK izašao sa takvim procenama jer je LDK danas najsnažnija pojedinačno politička stranka na Kosovu među Albancima. Ja se nadam, a da očekujem ne mogu da kažem", rekao je Vučić novinarima u Beogradu.Pismo o Kosovu organizatora protesta Jedan od pet miliona toliko glupo da nemam rečiPredsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je pismo koje su mu uputili organizatori protesta "Jedan od pet miliona" u kojem mu traže da iznese građanima plan za Kosovo i Metohiju "glupo".

"Toliko je glupo da nemam reči", rekao je Vučić novinarima u Beogradu navodeći da ne može da gubi vremena i odgovara opozicionim liderima Draganu Đilasu, Vuku Jeremiću i Bošku Obradoviću.

On je kazao da mu predavanje o Kosovu drže oni koji su ga predali, uspostavili prelaz između Srba na Jarinju i Brnjaku, doneli presudu pred Međunarodnim sudom pravde protiv Srba, a u korist Albanije i doveli do nezavisnosti.

"Ne umem da odgovorim, samo sam pogledao i rekao - idi radi svoj posao i spremaj ove važne mere protiv kriminala, ne mogu da gubim vreme na Jeremića, Đilasa, Obradovića i ostale stručnjake", rekao je Vučić.

Država će pregaziti kriminalce, uvodimo doživotne kazne za najteža krivična delaPredsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao je danas građanima da će država da pregazi kriminace i da to nije ad hok borba već borba koja će trajati godinama.

"Sve ćemo da ih pregazimo, ko zna šta će sve tu da se odigrava, ali ja obećavam građanima da će država da pregazi kriminace", poručio je Vučić posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

On je najavio da će Srbija uvesti doživotne zatvorske kazne za višestruke ubice, za ubistva dece, kao i za druga najteža krivična dela, posebno ona koja imaju elemente nasilja, za koja će minimalne i maksimalne kazne biti povećane.

"Drastično, drakonsko povećanje i minimalnih i maksimalnih kazni za sva krivična dela sa nasilničkim ponašanjem od nasilja u porodici do ubistava", najavio je Vučić i dodao da su prihvaćeni predlozi oca ubijene devojčice Tijane Jurić da kazne za ubistva dece budu povećane.

On je kazao da će borba države protiv kriminala biti "stvarna i ubedljiva" i da će se u roku od mesec danas sve u Srbiji promeniti po tom pitanju.

"Imamo veoma blagu kaznenu politiku, kazne su bile u najvećem procentu minimalne, ili uz ublažavanje kazni", kazao je Vučić.

Vučić je izneo podatke da su za delo silovanja kazne od tri do 12 godina, ali da je u 36 odsto slučajeva izricana kazna od tri godine, a do pet godina 33 odsto, što je ukupno manje od 70 odsto.

"Pa što smo onda određivali kazne do 12 godina, ili kod nas uvek postoje olakšavajuće okolnosti ili nešto drugo što nas dovodi do minimalizovanja kazni", kazao je on.

Rekao je i da je došlo do dekriminalizacije dela nošenja oružja, jer je u 55 odsto slučajeva presuda bila uslovna kazna, što je ocenio kao "lošu poruku koju država šalje svojim građanima".

Vučić je rekao i da je za tešku krađu oko 62 odsto kazna bila od šest meseci do godinu dana i upitao "kako da se onda lopovima to ne isplati".

"Za poresku utaju da ne pričam, ali ovo želim da pričam, jer ovo pogađa našu decu i razara tkivo našeg društva, a to je proizvodnja i promet opojnih droga", rekao je Vučić i dodao da je skoro 80 odsto osuđenih na kazne do pet godina.

On je najavio da će kazne za silovanje biti od pet do 15 godina bez mogućnosti ublažavanja kazne, a niko neće moći da dobije manje od pet godina zatvora.

"Za sve ćemo ići od 35 do 50 odsto povećanja kazni", kazao je Vučić.

Vučić je kazao da očekuje podršku EU za uvođenje doživotne zatvorske kazne, jer, kako je rekao, ona postoji u Nemačkoj, a ne postoji na Balkanu.

"Povećaćemo kazne da im ne pada na pamet da se ovde ubijaju", najavio je Vučić i dodao da nije zainteresovan za primedbe boraca za ljudska prava.

On je kazao da više neće biti suđenja u razumnom roku, posebno ne za ta krivična dela, već će rok biti 12 meseci.

"Idemo sa tim merama i biće to teška borba jer će stručnjaci sada krenuti po raznim ambasadama da pričaju o ljudskim pravima, kriminalci će da se ujedine jer će to da im donosi manje pare, a moj odgovor je država će da vas pobedi ma koliko da ste opasni i beskrupulozni i uvezani u celom regionu", kazao je Vučić.Imamo sva operativna saznanja za najveći deo ubistava počinjenih u Beogradu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da policija ima sva operativna saznanja za najveći deo ubistava koja su počinjena u Beogradu.

"E sada je panika. Imamo saznanja o ubistvima od (Dalibora) Despotovića, (Aleksandra) Stankovića i mnogih drugih koja su podizala Beograd na noge", rekao je Vučić na konferenciji za novinare posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

On je kazao da je sada drugo pitanje kako će "to ići sa tužilaštvom i sudom".

Vučić je rekao da borba protiv kriminala ne može biti laka, ali da će ih država pravno "zgaziti".

(Beta, 01.12.2019)

Ključne reči

Komentari

Povezane vesti »

Politika, najnovije vesti »