Poverenica Janković: Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta opomena i upozorenje

Beta 27.01.2019

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je danas da Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta mora biti opomena i upozorenje koliko je diskriminacija opasna i do kakvih je katastrofalnih posledica u istoriji dovodila.

Janković je u saopštenju upozorila da kršenje ljudskih prava i raspirivanje rasne, nacionalne i verske mržnje i netrpeljivosti, tolerisanje takvih stavova i nesuprotstavljanje njima, mogu dovesti do nesagledivih posledica i u budućnosti.

"Stoga je neophodno stalno ukazivati i podsećati na važnost poštovanja ljudskih prava, svih različitosti i svega što je drugo i drugačije", kazala je Janković.

Ona  je ukazala na to da se o uvažavanju različitosti, ali i štetnosti koju diskriminacija može učiniti pojedincu i društvu, mora učiti od detinjstva, počevši od porodice, preko sistema obrazovanja, do medija.

Janković je upozorila i na čestu i neprimerenu upotrebu pojma fašizam u političkom govoru, kojim, kako je navela, politički protivnici vređaju jedni druge, ne razmišljajući o posledicama do kojih je fašizam doveo i suštinskom značenju te reči.

Dodala je da je fašizam najteža, po stepenu uvredljivosti, reč u većini evropskih zemalja i da treba izbegavati njenu olaku upotrebu, pre svega iz poštovanja prema žrtvama fašizma, ali i zbog činjenice da prečestom i upotrebom u neodgovarajućem kontekstu ta reč gubi na svom istinskom značenju.

"Sećanje na žrtve holokausta predstavlja obavezu svakog pojedinca u društvu i svih državnih organa i institucija", ocenila je Janković.

Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta, 27. januar ustanovljen je 2005. godine rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

(Beta, 01.27.2019)

Komentari

Povezane vesti »

Društvo, najnovije vesti »