Izvor: B92/Balkan arhiva vesti 30.01.2019

Dodik: Vraćamo se sa zajedničkim stavom

B92 30.01.2019
Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u Briselu da se članovi Predsedništva BiH vraćaju u zemlju sa zajedničkim stavom. On je naveo da je to stav da je potrebno što pre završiti Upitnik Evropske komisije i doći do kandidatskog… »

Pet žrtava virusa gripa u Crnoj Gori, među njima i dete

B92 30.01.2019
Podgorica -- Tokom prethodne sedmice u Crnoj Gori je pet osoba preminulo od virusa gripe, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje. Kako se navodi u izveštaju, među njima je i dvogodišnji dečak. Preminula su i dva muškarca, jedan star 82 godine… »

Makedonska vlada usvojila plan primene Sporazuma iz Prespe

B92 30.01.2019
Skoplje -- Vlada Makedonije usvojila plan primene Sporazuma iz Prespe. Prema tom planu, između ostalog, državne institucije i preduzeća trebalo bi da promene table sa imenom države na graničnim prelazima, diplomatskim predstavništivma i ulazima u… »

Makedonska skupština izglasala poverenje Dimitrovu

B92 30.01.2019
Skoplje -- Makedonska skupština izglasala je poverenje ministru spoljnih poslova te zemlje Nikoli Dimitrovu sa 59 glasova "za" naspram 20 glasova "protiv". Glasanje o poverenju koje je održano u utorak, zatražila je najveća opoziciona stranka… »

Han članovima Predsedništva BiH: Ubrzajte reforme

B92 30.01.2019
U BiH u oblasti vladavine prava "očigledni nedostaci na svim nivoima", zbog čega su građani izrazili nezadovoljstvo, između ostalog, na ulicama Banjaluke. To je izjavio evropski komesar za proširenje Johanes Han na sastanku s članovima… »

Gruevskom ukidaju poslaničku platu

B92 30.01.2019
Makedonski parlament usvojio je danas amandman Zakona o poslanicima, prema kome će bivšem premijeru Nikoli Gruevskom (48) biti ukunuta poslanička plata. Usvojeni amandman predviđa da poslanici gube pravo na platu i druge povlastice, poput putnih… »

Crna Gora: Zašto su u sukobu Đukanović i Knežević

B92 30.01.2019
Rasplamsava se sukob biznismena Duška Kneževića i crnogorskih vlasti, inače nekadašnjih bliskih saradnika. Optužbe za brojna kriminalna dela, zahtevi za crvenim Interpolovim poternicama, vanredne emisije i "rat" na društvenim prežama, ulaz… »

ZG: Protest "ispred Tuđmana" protiv političke represije

B92 30.01.2019
Zagreb -- U Zagrebu je ispred spomenika bivšem predsedniku Hrvatske Franji Tuđmanu održan protest "Protiv političke represije". Učesnici su tražili da se odbaci optužba protiv mladića Filipa Drače koji je nedavno na tom spomeniku nacrtao srp i… »

Grčka "šalje" RSM u NATO

B92 30.01.2019
Simbolično, Grčka će najverovatnije biti prva zemlja koja će ratifikovati protokol o pristupanju Severne Makedonije NATO. To planira da uradi do 8. februara, objavio je briselski portal Euraktiv pozivajući se na upućeni izvor. Portparol NATO je… »

Zaevu uručen orden Alojz Mok

B92 30.01.2019
Austrijski kancelar Sebastijan Kurc uručio je danas u Beču makedonskom premijeru Zoranu Zaevu orden Alojz Mok. Orden mu je uručen za zasluge za postizanje rešenja za dugogodišnji problem oko imena njegove države. Kurc je, na zajedničkoj… »