BBC vesti na srpskom

Meksički zid: 16 država SAD podnelo tužbu protiv Trampa

Grupa od 16 država tužila je predsednika Trampa zbog uvođenja vanrednog stanja.

BBC News 19.02.2019
protest protiv zida
AFP
Demokrate su podnele tužbu protiv Trampa

Koalicija od 16 američkih država predvođena Kalifornijom tužila je administraciju predsednika Donalda Trampa zbog odluke da proglasi vanredno stanje kako bi prikupio sredstva za izgradnju zida na granici sa Meksikom.

Tramp je u petak objavio deklaraciju kojom planira da zaobiđe Kongres nakon što su demokrate, koje čine većinu u predstavničkom domu, odbile da odobre 5,7 milijardi dolara za izgradnju zida.

Države su saopštile da žele da blokiraju Trampovu „zloupotrebu predsedničke moći".

Trampova najava usledila je nakon što je potpisao zakon o potrošnji kako bi se izbegla još jedna blokada vlade koja mu je dala samo 1,375 milijardi dolara za nove granične barijere.

Tramp je rekao da nema potrebe za proglašavanjem vanrednog stanja, ali da je to učinio u nadi da će brže dobiti sredstva za zid. Analitičari kažu da bi upravo ove izjave mogle da budu korišćene na sudu protiv Trampa.

Šta piše u tužbi?

U tužbi podnetoj u ponedeljak, države traže da Tramp obustavi uvođenje vanrednog stanja, navodeći da je njegova odluka „neustavna i protivzakonita."

izbeglica prolazi kroz zid
AFP
Izbeglice nalaze način da pređu ovaj zid

„Tužili smo predsednika Trampa kako bismo ga sprečili da unilateralno pljačka novac poreskih obveznika koji je Kongres izdvojio za stanovnike naših država. Za većinu nas, kancelarija predsedništva nije mesto za predstave", rekao je državni tužilac Kalifornije Ksavijer Bekera.

Tužbu su, pored Kalifornije, podnele su države Kolorado, Konektikat, Delaver, Havaji, Ilinois, Mejn, Merilend, Minesota, Nevada, Nju Džerzi, Nju Meksiko, Njujork, Oregon, Virdžinija i Mičigen.

U svim državama, osim u Merilendu, na vlasti su demokrate. Oni tvrde da bi naređenje predsednika Trampa da preusmeri sredstva za plaćanje zida koštalo milione dolara, šteteći njihovoj privredi.

Bela kuća se nije oglasila ovim povodom.

Guverner Kalifornije Gavin Nusom odbacio je predsednikovu odluku kao „političko pozorište", dok je državna tužiteljka Letitija Džejms, koja dolazi iz redova demokrata, obećala da će „se boriti svim pravnim sredstima koja su joj na raspolaganju".

Tužba je podneta sudu u severnom okrugu Kalifornije.

(BBC News, 02.19.2019)

BBC News

Ključne reči

Komentari

Povezane vesti »

Ekonomija, najnovije vesti »