Izvor: B92/Kultura arhiva vesti 20.02.2019

"Uspeli smo da oživimo istinitu priču"

B92 20.02.2019
Glumica Jovana Stojiljković u proteklih nekoliko meseci našla se u žiži javnosti zbog uloga u televizijskoj seriji "Jutro će promeniti sve" i filmu "Šavovi" koji je na nedavno završenom Filmskom festivalu u Berlinu dobio nagradu Europa Cinemas… »

Leonardo da Vinči nije autor najskuplje slike na svetu?

B92 20.02.2019
Priznati stručnjak za umetnička dela smatra da je slika Leonarda da Vinčija "Spasitelj sveta" (Salvator Mundi), ujedno i najskuplja slika na svetu, zapravo lažnjak. Čak je upozorio francuskog predsednika da je ne izlaže u Luvru. Slika "Spasitelj… »

Meksički kompozitor komponovao Teslinu simfoniju

B92 20.02.2019
Meksikanac Alehandro Sančez Navaro inspirisan stvaralaštvom jednog od najvećih umova današnjice komponovao je Teslinu simfoniju, sastavljenu iz osam delova. "Srećan sam što sam komponovao muziku inspirisanu i posvećenu Tesli. On nije samo najveći… »

Emir Kusturica: Nema šanse da molim za film kao Veljko Bulajić

B92 20.02.2019
Proslavljeni filmski reditelj Emir Kusturica i profesor Filološkog fakulteta Milo Lompar razgovarali su sinoć sa studentima Fakulteta političkih nauka o izostavljanju srpske tradicije i kulture iz savremenog umetničkog stvaralaštva u Srbiji… »

Film Prvenac Nikole Petrovića "Psi umiru sami" VIDEO

B92 20.02.2019
Nov film "Psi umiru sami" nije podržala nijedna zvanična državna kulturna institucija i odbijen je na dva konkursa, ali to nije obeshrabrilo autora Nikolu Petrovića da se poslednje tri godine posveti realizaciji svog prvenca. Jednu od zapaženijih… »

Njegov život je ispunjen borbom s predrasudama

B92 20.02.2019
Omiljeni francuski glumac Kristijan Klavijer ponovo se vraća pred domaću publiku kao Klod Vernej, netrpeljivi otac četiri ćerki, čije je shvatanje života ispunjeno predrasudima. Nastavak komedije "Šta smo još Bogu zgrešili", koja u bioskopsku… »

Posle više decenija: FEST se vraća na mesto svog nastanka VIDEO

B92 20.02.2019
U petak počinje 47. FEST. Publika će imati priliku da premijerno pogleda više od 120 filmskih ostvarenja. Međutim, ono što organizatori ističu kao najznačajniju stvar nije rekordan broj filmova koji će biti prikazan, već činjenica da će se… »

Dua Lipa glavni favorit dodele Brit nagrada

B92 20.02.2019
U Londonu se danas dodeljuju muzičke nagrade Brit. Favoriti sa najviše nominacija su pevačice Dua Lipa, An Mari (Anne Marie) i Džes Glin (Jess Glynne). Dua Lipa, koja je prošle godina bila proglašena za pevačicu godine, ove godine je nominovana… »

Novi roman iz edicije Vulkan Young Adult: Pod srećnom zvezdom

B92 20.02.2019
Vulkan izdavaštvo predstavlja roman iz edicije Vulkan Young Adult: Pod srećnom zvezdom. Roman koji je oduševio tinejdžere širom sveta postaje živopisniji kad se nađe u rukama čitalaca. Autorka knjige Rošani Čokši veoma je popularna na… »