Obradović (Dveri): Vučić funkcioniše samo pod pritiskom, nastavljamo proteste

Beta 19.03.2019

Predsednik Dveri Boško Obradović rekao je danas u Čačku su protesti opozicije prošlog vikenda u Beogradu pokazali da predsednik Srbije Alekdandar Vučić "funkcioniše samo pod pritiskom".

"Ključna poruka i nauk protesta koji se održavaju tri meseca je da Vučič može da padne samo ako ga pritisnete. Kroz institucije mi više ništa ne možemo da uradimo, više ne funkcionišu ni Ustavni sud, ni Narodna Skupština, ni policija, ni sudovi i jedini način da se izborimo je da idemo vaninstitucionalnim putevima", rekao je Obradović na konferenciji za novinare u Čačku.

On je ocenio da se prilikom opkoljavanja Predsedništava Srbije u nedelju, u toku trajanja konferencije predsednika Srbije, "Vučić prvi put našao u obruču iz koga neće moći da izadaje".

On je rekao da opozicija nastavlja sa svim vidovima protesta, demonstracijama i blokadom institucija.

Obradović je istakao da danas u 18 časova ističe rok koji je opozicija dala beogradskim vlastima da prestane sa radovima na izgradnji gondole na Kalemegdanu i da će uslediti protest ukoliko se to ne dogodi.

On je najavio da će opozicioni lideri sutra u 10 časova biti ispred Skupštine opštine Grocka i tražiti da na Dnevni red Skupštine uvrsti konstatovanje ostavke predsednika opštine Dragoljuba Simonovića, kao i da bude razrešen sa te funckije.

Obradović je istakao da će jedna od protestnih šetnji biti usmerena ka TV Pink koju je ocenio kao "srce propagande aktuelne vlasti".

Lider Dveri je rekao da opozicija neće odustati od zahteva da organizatori protesta "Jedan od pet miliona" i lideri opozicije gostuju u Dnevniku 2 RTS-a.

"Ono što se desilo za vikend samo je ubrzalo i našu energiju i našu želju da što pre vidimo kraj aktuelne vlasti i očekujem da ćemo u nastupajućem periodu imati sve brži razvoj situacije u rušenju ove korumpirane, kriminalne i nasilničke vlasti", rekao je Obradović.

Na pitanje novinara da li je upad na RTS bio ishitren i nedogovoran i da li bi to ponovo uradio, Obradović je rekao da smatra da to ponovo treba uraditi zato što se na RTS-u ništa nije promenilo.

"Oni i dalje pretvaraju RTS u propagandni glas vladajuće stranke. Da li je moguće da već sedmu godinu nema direktnih TV duela između vlasti i opozicije na RTS-u, nema gostovanja lidera opozicije, a redovno gostuju predstavnici vlasti koji najstrašnije optužuju, vređaju lidere opozicije a da oni nemaju priliku da na to odgovore. To je pitnje svih pitanja. Mi smo prinuđeni da ponovo idemo na RTS jer ono što oni rade nije normalno", rekao je Obradović.

On je ocenio da je RTS pripada građanima Srbije koji ga plaćaju.

On je istakao da opozicija zahteva smene direktora i glavnog i odgovornog urednika informativnog programa RTS-a Dragana Bujoševića i Nenada Stefanovića.

"Mi ćemo ponovo da se okupimo oko RTS-a kao što ćemo da se okupimo oko TV Pink i od tog nećemo odstupiti. Tri meseca smo probali druge načine, mirno, kulturno demonstriramo, ali neće da nas čuju. Ignorišu naše zahteve, prave nas budalom i vreme je da to prekinemo", rekao je Obradović.

Obradović je intervenciju policije u zgradi RTS-a na protestu u subotu ocenio kao "brutalnu" i dodao da je ta intervencija naređena od predsednika Srbije Vučića i ministra policije Nebojše Stefanovića što je, prema njegovim rečima, "dokaz da je ova vlast spremna da se brani po svaku cenu".

Obradović je ocenio da je "alarmantan" poziv koji je Aleksandar Vučić u nedelju uputio svojim članovima da se okupe ispred stranačkih centrala u svim gradovima Srbije i da budu spremni da krenu za Beograd kako bi se "obračunali" sa demonstrantima koji su napravili obruč oko Predsedništva Srbije.

"Taj trenutak je možda najdramatičniji u novoj istoriji Srbije jer je prvi put jedan političar na vlasti pozvao svoje pristalice da krenu u neku vrstu građanskog rata i jednu vrstu bratoubilačkog rata. Ja se nadam da do toga neće doći", rekao je Obradović.

(Beta, 03.19.2019)

Ključne reči

Komentari

Povezane vesti »

Politika, najnovije vesti »