Kocijančić: EU u potpunosti poštuje odluke Međunarodnih sudova

Beta 20.03.2019

Evropska unija u potpunosti poštuje odluke međunarodnih sudova i očekuje da ih sve vođe u regionu podrže, navodi se u saopštenju portparolke Evropske komisije povodom današnje presude suda u Hagu u slučaju Radovana Karadžića.

"Pravosnažna presuda Apelacionog veća međunarodnog krivičnog suda u postupku protiv Radovana Karadžića zatvara slučaj koji se odnosi na neke od najtragičnijih događaja u skorijoj istoriji Evrope, uključujući ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocid" navodi se u saopštenju portparolke Evropske komisije Maje Kocijančić.

U saopštenju se dodaje da EU "u potpunosti poštuje" odluke Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MICT), naslednika tog suda.

"EU očekuje da će sve vođe u regionu podržati odluke međunarodnih sudova i uzdržati se od bilo kakve izjave ili delovanja koji bi doveli u pitanje nezavisnost ili nepristrasnost sudskog procesa. Negiranje ili revizionizam su u suprotnosti sa osnovnim evropskim vrednostima", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da međunarodni krivični sudovi ne samo da doprinose okončanju nekažnjivosti već podstiču veće poverenje i pomirenje unutar BiH i regionu kao celini.

EU takođe podržava efikasno i delotvorno domaće procesuiranje ratnih zločina koje dopunjava i nastavlja rad međunarodnih sudova.

"Pomirenje zahteva poštenu i činjeničnu procenu prošlosti" navodi se u saopštenju i ukazuje da su ključni obrazovanje i svest o događajima.

Žalbeno veće suda u Hagu danas je bivšeg predsednika Republike Srpske Karadžića (73) osudilo na doživotni zatvor, pooštrivši tako prvostepenu kaznu od 40 godina, koja mu je bila izrečena 2016.

Karadžić je proglašen krivim za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

(Beta, 03.20.2019)

Ključne reči

Komentari

Povezane vesti »

Politika, najnovije vesti »